+ Meer informatie

In toekomst mogelijk gewest stedendriehoek

NV NOG SAMENWERKINGSVERBAND

2 minuten leestijd

Het samenwerkingsverband Stedendriehoek, waarin de gemeenten Apeldoorn. Deventer, Voorst en Zutphen samenwerken, zegt in een reactie op de gepubliceerde gewestindeling dat het één groot gewest Stedendriehoek altijd al als een mogelijke oplossing heeft gezien.

Het samenwerkingsverband wil niet vooruit lopen op de discussie (één jaar lang inspraak) maar kan zich voorstellen dat het gewest Stedendriehoek zich vooral zal gaan bezighouden met de ordeningstaken, terwijl het samenwerkingsorgaan Ocst-Veluwe en het gewest Deventer/ Zutphen, waarin een aantal andere gemeenten- al samenwerken, elk de verzorgende taken gaan behartigen, waarbij het gewest Stedendriehoek als overkoepelend en coördinerend orgaan kan optreden.

Het onderscheid tussen ordeningstaken en verzorgende taken werd gemaakt door de hoogleraren, prof. dr. H. Brasz en prof. mr. S. Baron van Wijnbergen, in het rapport bestuurskundig onderzoek Oost-Neder;and. Minister De Gaay Fortman wil voorstellen ons land te verdelen in 44 gewesten, waaronder het gewest Stedendriehoek. Dit gewest omvat dan de volgende gemeenten: Apeldoorn. Deventer, Voorst, Zutphen, Epe, Brummen, Diepenveen, Raalte, Gorssel, Lochem, Vorden, Wamsveld. Dit gebied telt zo'n 390.000 tot 400.000 inwoners en is qua oppervlakte één van de grootste gewesten in ons land. De gemeenten Apeldoorn, Deventer, Voorst en Zutphen zijn sinds 1969 verenigd in het samenwerkingsverband Stedendriehoek. De gemeenten Apeldoorn, Epe, Brummen en Voorst maken o.a. deel uit van het samenwerkingsorgaan Oost-Veluwe. De gemeenten Deventer, Diepenveen, Raalte en Gorssel behoren "tot het gewest Deventer. Verwacht mag worden dat Zutphen, Gorssel, Lochem en Wamsveld binnenkort zullen toetreden tot dit gewest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.