Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Vreemde vruchten bij de rijst

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Vreemde vruchten bij de rijst

2 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Paars en groen
Je raakt er al aan gewend, vreemde groenten en vruchten in onze winkels. Aubergine en courgette bij voorbeeld. De naam van de eerste heeft zelfs al als kleuraanduiding voor kleding ingang gevonden. De aubergine is dus die glanzend donkerpaarse en de courgette de groene, komkommerachtige vrucht. Beide vruchten wórden inmiddels ook in Nederlandse kassen verbouwd. De aubergine is rijp wanneer die bij lichte vingerdruk meegeeft. Rijpe vruchten moet u op een koele plaats bewaren, maar niet in de koelkast. Onrijpe rijpen op kamertemperatuur vrij snel. Deze vrucht heeft geen uitgesproken smaak, maar ontwikkelt bij stoven en bakken een typisch aroma. In combinatie met kruiden komt de smaak het best tot zijn recht. Vitamine C is ruim aanwezig in aubergine. Courgette behoort tot de pompoenen. De vrucht moet bij aankoop stevig zijn. Er moet nog een stukje stengel a_an zitten; is dat niet het geval dan bederft de courgette eerder. De neutrale smaak heeft toch een typisch eigen aroma, wat zurig. De zachte pitjes in de vrucht zijn eetbaar. Courgette bevat veel vitamine C en ijzer.

Hoe eet je courgette en aubergine eigenlijk? Meestal niet als "groente" bij de aardappels. Bakken of stoven en als bijgerecht serveren wordt meer gedaan. Maar het recept hieronder is ook verrukkelijk!

Aubergines met courgette-rijst
Voor 4 personen
125 gram witte langkorrelrijst
2 aubergines, 2 eetl. olie
500 gram rundergehakt, 1 fijngehakte ui
1 courgette (ca. 250 gram) in blokjes
zout, peper, mespunt scherpe cayennepeper
'A theel. kaneel, 1 knoflookteentje, uitgeperst
1 sneetje witbrood, 2 eieren
2 eetl. tomatenpuree, zout en peper
100 gram geraspte kaas, bijv. Emmentaler of jong belegen kaas
Kook de langkorrelrijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snijd de aubergines doormidden en kook ze ca. 5 minuten in kokend water waaraan u een snufje zout heeft toegevoegd; laat uitlekken. Voeg de blokjes courgette toe en laat het geheel nog zachtjes 5 minuten sudderen. Schep dit mengsel door de rijst en breng het op smaak met zout, peper, cayennepeper en kaneel. Verwijder met behulp van een lepel het vruchtvlees van de aubergines en pureer dit samen met het uitgeperste knofleekteentje, het sneetje witbrood, de eieren en tomatenpuree in een keukenmachine of met een vork tot een glad geheel. Breng het op smaak met zout en peper. Vul de auberginehelften hiermee, schep de rijst in een vuurvaste ovenschaal en leg de auberginehelften erbovenop. Bestrooi het geheel rijkelijk met de geraspte kaas en gratineer het gerecht in een hete oven (200''C) ca. 30 minuten. Direct serveren.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 mei 1991

Terdege | 72 Pagina's

Vreemde vruchten bij de rijst

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 mei 1991

Terdege | 72 Pagina's