+ Meer informatie

„Schorsing ds. Kok door misverstand”

2 minuten leestijd

APELDOORN. „De schorsing van R. Kok door de Generale Synode in 1950 berustte op een betreurenswaardig misverstand ten aanzien van het begrip belofte, dat verschillend werd geïnterpreteerd door hem en de synode.”

Dat is een van de stellingen behorend bij het proefschrift van ds. M. Golverdingen, ”Vernieuwing en verwarring. De Gereformeerde Gemeenten 1946-1950”, dat hij op 4 maart aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) van de Christelijke Gereformeerde Kerken zal verdedigen. De stellingen en een samenvatting van zijn dissertatie zijn inmiddels te lezen op de website van de TUA.

Het kerkrechtelijk denken vanuit de regels van de Dordtse Kerkorde vertoonde in de jaren 1948-1950 in de Gereformeerde Gemeenten (GG) een ongekend diepe inzinking, stelt ds. Golverdingen. „De onkerkrechtelijke behandeling van R. Kok door de generale synode in 1950 was daarvan een voorbeeld.”

De jaren na de Tweede Wereldoorlog waren voor de GG vol spanning, aldus de emeritus predikant binnen de GG. Alle lijnen kwamen samen op de vergadering van de classis Barneveld, gehouden op 1 juni 1948. Een confrontatie daar tussen ds. G. H. Kersten en ds. R. Kok eindigde weliswaar in een verzoening; in Veenendaal –de gemeente die ds. Kok diende– bleef een tegenstelling bestaan over leer en prediking. Dat leidde begin 1949 tot een breuk.

De kwestie beheerste ook de generale synode in de zomer van datzelfde jaar, evenals de buitengewone generale synode die in januari 1950 bijeen werd geroepen. Ds. Kok werd uiteindelijk geschorst, omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan „het vereenzelvigen van de beloften met het aanbod van genade.”

Het onderzoek van ds. Golverdingen biedt een uitvoerige reconstructie van deze synode, gegrond op nieuwe bronnen.

Ds. Golverdingen constateert verder dat kerkelijke conflicten, zoals in de GG in die naoorlogse jaren, als regel kunnen worden herleid tot een gebrek aan goede communicatie „of het niet of onvoldoende praktiseren van de heiligmaking.”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.