+ Meer informatie

Rembrandt ontdekt

3 minuten leestijd

Bij opnames van het AVRO-programma Tussen kunst en kitsch in het Nederlands Textielmuseum in Tilburg is een ets van Rembrandt ontdekt. Volgens expert T. Laurentius gaat het om "De terugkeer van de verloren zoon", een werk van de schilder uit 1636. Het stuk is in zeer goede staat. Laurentius schat de waarde van het stuk op 20.000 euro.

Een vrouw die anoniem wil blijven, bracht het werk maandagmiddag naar het programma. Haar zoon had het schilderij ooit van een hospita gekregen. De naam Rembrandt zei hem wel iets, maar hij had verder nooit onderzoek laten doen naar de ets.

Een woordvoerder van het programma noemt het "redelijk uniek" dat een Rembrandt bij het programma ter taxatie wordt binnengebracht. "Dit komt niet vaak voor. Je ziet een heleboel voorbij komen, mensen hebben een hoop rondslingeren. Maar dit was een bijzondere vondst, van een beroemd kunstenaar en bovendien een heel gaaf exemplaar." (ANP)

Cor Kooijman overleden

Cor Kooijman is zondag 3 november overleden. Hij werd 84 jaar. Jarenlang was hij bedrijfsleider bij Klavarskribo in Ridderkerk, waar hij onder meer talloze muziekwerken overzette in het klavarschrift. Kooijman begeleidde van 1958 tot en met 1998 de samenzang in de Boezemkerk in Ridderkerk en was dirigent van verschillende koren. Van zijn hand verschenen enkele bundels met orgelbewerkingen van psalmen en geestelijke liederen.

Wollendekenfabriek

Het Nederlands Textielmuseum in Tilburg heeft een nieuwe permanente tentoonstelling ingericht: "De wollendekenfabriek 1900-1940". In deze expositie is een deel van het museum teruggebracht in de stijl en sfeer van een fabriek zoals die in die periode in Nederland bestond. De diverse machines en werktuigen die nodig zijn om van ruwe wol een deken te maken, laten zien hoe het proces verliep. Net als vroeger worden de machines aangedreven door een stoommachine. Regelmatig wordt deze gedemonstreerd. Naast het (her)beleven van de sfeer van een oude fabriek staat in de presentatie het productieproces van wol tot deken centraal.

Het museum toont speciaal voor de gelegenheid het AaBe-panorama. Dit panorama -dat jarenlang in een Tilburgse etalage stond- liet een poollandschap zien waarin een slee door een rendier werd voortgetrokken. Op de slee lag een dikke stapel dekens bestemd voor een eskimogezin. Het panorama werd het beeldmerk van dekenproducent AaBe en stond model voor de etiketten in de AaBe-dekens. Het AaBe-panorama is te zien tot en met 5 januari. Informatie: 013-5494533.

Boekenbeurs

Ongeveer negentig schrijvers uit binnen- en buitenland en veertig uitgevers doen zaterdag 16 (en zondag 17 november) mee met de eerste Schrijvers- en Boekendagen in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Doel is promotie van het boek.

Organisator Rob Mendel spreekt van een publieksbeurs. Hij durft geen voorspelling te doen over het aantal te verwachten bezoekers. "De auteurs variëren van Baantjer tot Palmen. De beurs is zo breed mogelijk opgezet. Het is geen literair evenement."

Het is voor de tweede maal in korte tijd dat uitgevers meedoen aan een publieksevenement. Vorig jaar viel het Boekfeest in Ahoy' in Rotterdam enigszins tegen. "Boekhandels zijn hier waarschijnlijk niet erg blij mee", zegt Mendel. "Elk boek dat via de beurs verkocht wordt, is er tenslotte één en gaat niet via de boekhandels."

Onder de auteurs die dit keer meedoen zijn Thomas Rosenboom, Bart Chabot, Carry Slee, Rosita Steenbeek en Yvonne Kroonenberg. Sommigen van hen treden op en lezen voor uit eigen werk. (ANP)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.