+ Meer informatie

Planbureau ziet ook log wat lichtpuntjes

Concurrentiepositie wordt beter

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Naast een aanzienlijke toeneming van de werkloosheid in ons land ziet het Centraal Planbureau dit jaar ook lichtpunten. Dit blijkt uit het samenvattende eerste hoofdstuk van het Centraal Economisch plan 1981, dat donderdag is gepubliceerd.

De werkloosheid zal in 1981 stijgen tot gemiddeld 365.000. Dit is gemiddeld 117.000 meer dan in 1980, toen het gemiddelde aantal werklozen 248.000 bedroeg. De werkloosheid komt dit jaar op een niveau van ruim zeven procent van de totale beroepsbevolking.

Eën van de lichtpunten, die het Centraal Planbureauziet is de verbetering van de Nederlandse concurrentiepositie. Die verbetering is voor een deel veroorzaakt door de loonkostenmatigingen en in niet onbelangrijke mate ook door de waardedaling van de gulden. In 1980 is de gulden in het internationale verkeer met vijf è zes procent in waarde gedaald.

Daardoor lijkt terreinwinst op de buitenlandse markten binnen het bereik der mogelijkheden te liggen, zo formuleert het Centraal Planbureau de vooruitzichten voorzichtig. Een gunstiger resultaat dan in de afgelopen jaren voor de lopende rekening van de betalingsbalans kan daarvan het resultaat zijn.

Herstel

Een niet onbelangrijk lichtpunt vindt het Centraal Planbureauvoorts de situatie in de woningbouw. Door de stimulering van de gesubsidieerde woningbouw wordt tegenwicht geboden tegen de scherpe daling van de woningbouw in de vrije sector. Daardoor mag in de loop van dit jaar enig herstel van de woningproduktie worden verwacht.

In de loop van dit jaar zal de stijging van de werkloosheid gaan afvlakken. Een daling is nog niet te verwachten. Daarvoor is de ontwikkeling die zich nationaal en internationaal aftekent te zwak. Daarvoor neemt bovendien het aanbod van arbeid te sterk af.

Oe bedrijfsinvesteringen gaan achteruit en het Centraal Planbureaunoemt als achtergrond hiervan het zeer zwakke weerstandsvermogen van het bedrijfsleven. Het volume van de particuliere consumptie zal scherp achteruitgaan.

Oe directeur van het Centraal planbureau, prof dr. C. A. van den Beid, zei in een toelichting op het Centraal Economisch plan wel enigszins optimistisch te zijn, maar met reserves.

Matiging zinvol

De christelijke vakcentrale CNV stelt in een eerste reactie dat uit het rapport van het Centraal Planbureau blijkt dat loonmatiging - gezien de geconstateerde verbetering van de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven ten opzichte van het buitenland - resultaat oplevert. Het is daarom volgens het CNV zaak om verder te gaan op het matigingspad.

Volgens het Nederlands Christelijk Werkgevers Verbond (NCW) blijkt uit het sociaal economisch plan dat we economisch gezien nog midden in het dal zitten. Een aarzelend begin van herstel van de concurrentiepositie op de exportmarkten zien we als enig lichtpuntje, aldus het NCW.

De „dramatische cijfers" van het Centraal Economisch Plan zijn voor het KNOV, een werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf, aanleiding om te pleiten voor een verhoging van de zelfstandigenaftrek of het niet opleggen van de voorlopige aanslag van de inkomstenbelasting.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.