+ Meer informatie

'Buitenlandse troepen' in Slot Zeist

1 minuut leestijd

UTRECHT (ANP) - Met de tentoonstelling "Van speerpunt tot kanonschot" geeft Slot Zeist van 2 augustus tot 23 september een overzicht van de aanwezigheid van buitenlandse troepen in het gebied Midden-Nederland.

De tentoonstelling valt uiteen in een deel over de Romeinse tijd (0400 na Chr.) en een deel over de tijd van Napoleon (rond 1800). Het eerste deel van de tentoonstelling tracht een beeld te geven van het belangrijke Romeinse grensfort Fectio, waarvan de resten liggen in de gemeente Bunnik. In de loop van de tijd hebben vakarcheologen en particulieren daar veel vondsten gedaan. De tentoonstelling schenkt vooral veel aandacht aan vondsten uit particulier bezit, waarvan een aantal stukken tot dusverre nooit of zelden is tentoongesteld.

Ook zullen maquettes, modellen (onder meer van een Romeins uniform), foto's en tekeningen een duidelijk beeld geven van het leven in een Romeins fort.

Het tweede deel van de expositie richt de schijnwerpers onder meer op de overblijfselen van het legerkamp dat de Franse generaal Marmont stichtte in de omgeving van Zeist. Leden van de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland (AWN) hebben daar jarenlang onderzoek verricht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.