+ Meer informatie

Minister van Justitie Amerika stapt op

Gonzales geeft geen reden voor vertrek

2 minuten leestijd

NEW YORK - De Amerikaanse minister van Justitie, Alberto Gonzales (52), heeft gisteren zijn vertrek aangekondigd. De bewindsman stapt halverwege volgende maand op. Hij gaf echter geen reden voor zijn vertrek.

Volgens tal van politieke waarnemers in Washington is de reden voor het vertrek duidelijk. De Democraten hebben een maand geleden gevraagd om een formeel onderzoek naar de vraag of Gonzales het parlement misschien heeft voorgelogen en verschillende prominente Republikeinse partijgenoten van hem hebben openlijk zijn functioneren en zijn geloofwaardigheid ter discussie gesteld. "Dat is nauwelijks een basis om verder te functioneren tot het eind van president Bush' termijn in januari 2009", meent politiek analist Thomas Mann van het Brookings Research Instituut in Washington.

Verschillende affaires markeerden de periode waarin Gonzales president Bush in het Witte Huis diende als juridisch adviseur en later als minister van Justitie. Maar het was vooral de affaire rond de negen ontslagen federale officieren van justitie die Gonzales de das omdeed. Volgens de bewindsman waren de negen ontslagen omdat zij niet functioneerden. Uit latere documentatie leek eerder dat het om politieke ontslagen ging, waarmee de wet zou zijn overtreden.

Het is nog onduidelijk wie Gonzales gaat opvolgen. Minister van Binnenlandse Veiligheid Michael Chertoff werd gisteren in verschillende kringen genoemd, maar dat lijkt waarnemers minder waarschijnlijk. Dat zou betekenen dat de Senaat zich over twee nieuwe benoemingen zou moeten buigen in dit verkiezingsjaar: de benoeming van Chertoff tot nieuwe minister van Justitie en vervolgens de benoeming van de opvolger van Chertoff. "Dat is politiek niet verstandig in een verkiezingsjaar met een Democratische meerderheid in de Senaat", meent analist Tim Lynch van het Cato Research Instituut in Washington.

Ook circuleert de naam van Republikeins senator Arlen Specter, de vroegere voorzitter van de juridische commissie van de Senaat. Specter was een van de scherpste critici van Gonzales tijdens de recente hoorzittingen over de affaire van de negen ontslagen federale officieren van justitie. De concrete regeling van de opvolging laat mogelijk nog even op zich wachten, omdat president Bush volgende week voor een officieel bezoek naar Australië vliegt. Dat geeft zijn secondanten in Washington extra tijd om een opvolger te zoeken en om de Republikeinse minderheid in het parlement daarover te raadplegen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.