+ Meer informatie

EG wil in Den Haag opening voor GATT

Lubbers bespreekt impasse met Bush

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - De voor buitenlandse handel verantwoordelijke EG-bewindslieden hopen dat de komende top tussen premier Lubbers, als voorzitter van de Europese Gemeenschap, en de Amerikaanse president. Bush, een opening biedt voor het slepende GATT-handelsoverleg.

Bush schrijft in de vertrouwelijke brief dat de EG en de VS de kans moeten grijpen dit jaar een akkoord te krijgen, zo zeggen diplomaten. Hij noemt de Uruguay-ronde, zoals het overleg is gedoopt, zijn economische topprioriteit. Bush wil samen met Lubbers en Delors bewerkstelligen dat er weer schot komt in het handelsoverleg, zo schrijft hij verder. In Den Haag zullen ook Carla Hills, speciale handelsgezant van de VS, en Andriessen, EG-commissaris belast met buitenlandse betrekkingen, aanwezig zijn, zo bevestigde een Amerikaanse diplomaat in Brussel.

In een verklaring die gisteren na het overleg in Brussel over de handelsbesprekingen is uitgebracht, staat dat de Commissie (die de EG in de GATT-onderhandelingen vertegenwoordigt) alle kansen moet benutten om vooruitgang te bereiken. Volgens staatssecretaris Van Rooy van economische zaken, die de vergadering voorzat, biedt de top met name de gelegenheid om te proberen de meningsverschillen tussen de EG en de VS „substantieel" te verkleinen.

Landbouw

De onderhandelingen over verdere vrijmaking van de wereldhandel zitten vast. Er ligt nog steeds geen ontwerpverdrag op tafel, terwijl de Uruguay-ronde vorig jaar december had moeten zijn afgerond. Een onderhandelaar in Geneve zei gisteren dat de meeste delegaties hun kaarten achterhouden totdat de VS en de EG het eens zijn geworden over de landbouw. Daardoor heeft directeur-generaal Dunkel van de GATT nog niet de gelegenheid gehad een document op te stellen op basis waarvan de slotonderhandelingen kunnen worden gevoerd. Hij zou half november met een dergelijk papier komen, maar dat is verschoven naar eind november.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.