+ Meer informatie

Boter Stinkt

2 minuten leestijd

Wij halen melk bij een boer en romen die af. De room zetten we een dag of vier op een warme plek om te zuren. Dan kloppen we hem met de mixeY tot er boter ontstaat. Maar deze boter is niet goed. Na een paar dagen stinkt ze naar speeksel. Wat doe ik nu verkeerd?

Antwoord — Melk halen bij een veehouder is goed, maar als u die melk onverhit drinkt of verwerkt (dus niet gepasteuriseerd) loopt u mooi de kans op een brucellose-infectie. Alleen als het een veestapel betreft die al jaren vrij is van enige ziekte zou het kunnen, maar helemaal ponder risico is het niet! Wat u verkeerd doet is, dat u de boerderijmelk wegzet z.g. om te zuren. Zeker zal ze na 3-4 dagen zuur worden, maar tegelijk hebben allerlei andere bacteriën zich vermenigvuldigd, o.a. coli. Van zulke boter kunt u hevige spijsverteringsstoornissen krijgen. U moet de melk eerst aanzuren voor u ze wegzet. Als u er per liter volle melk vijf eetlepels rauwe karnemelk bij doet ent u ze met melkzuurbacteriën. Coli gedijt niet in een zure omgeving en zo blijven de melkzuurbacteriën deze rottingsbacteriën net even voor. Nadat u de room tot boter hebt geklopt moet u haar kneden en uitwassen in koud Water. Daardoor worden restanten melkzuur verwijderd. Dan moet u ze iets zouten^ 10 g per pond. Alsdan hebt u boter die prima is en blijft. Dat het voordeliger is een pakje bij de melkman of in de winkel te kopen is een andere zaak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.