+ Meer informatie

Verkoop ammoniakrecht mag niet van Barneveld

Veehouder zit met waardeloze rechten

2 minuten leestijd

DEN HAAG/BARNEVELD - De Raad van State geeft over enkele weken duidelijkheid of het verkopen van ammoniakrechten uit het ene Ammoniak Reductie Plan-gebied (ARP) naar het andere ARP-gebied wettelijk is toegestaan.

Volgens een recente beslissing van de gemeente Barneveld is het overhevelen van ammoniakrechten van het ene ARP naar het andere in strijd met de Interimwet ammoniak en veehouderij.

Gisteren werd over deze kwestie geprocedeerd door kalvermester H. van de Burg uit Garderen. Hij wil zijn bedrijf uitbreiden van 280 naar 400 kalveren. Van de Burg, die in het ARP-gebied Uddel-Elspeet-Garderen-Speuld is gevestigd, kocht daartoe voor 36.000 gulden ammoniakrechten aan van een varkenshouder in Ermelo. Daar geldt een ander Ammoniak Reductie Plan.

De gemeente Barneveld had aanvankelijk geen bezwaren tegen het uitbreidingsplan van de kalvermester. De ammoniakuitstoot zou na zijn bedrijfsuitbreiding weliswaar groter worden, maar daar stond tegenover dat in Ermelo de verzuring zou worden teruggedrongen. Na een vooroverleg tussen de gemeente Barneveld en de kalvermester werd schriftelijk vastgelegd dat de gevraagde milieuvergunning waarschijnlijk verleend kon worden.

Ingediende bedenkingen van de Vereniging Milieu Offensief deden de gemeente Barneveld echter van mening veranderen. Gisteren probeerde gemeentewoordvoerster B. Bellomo aan drie rechters van de Raad van State uit te leggen dat ammoniakrechten alleen binnen hetzelfde ARP-gebied verplaatst kunnen worden. "Straks worden er rechten uit Zeeland gehaald", zei de woordvoerster van Barneveld. Dat is niet de bedoeling van de interim-wet. Van de Burg zit intussen met aangekochte ammoniakrechten waar hij niets aan heeft.

Bijkomend probleem is dat de kalvermester aan de rand van het ARP-gebied aan de Apeldoornseweg is gevestigd. Dat betekent dat het dichtstbijgelegen voor verzuring gevoelige gebied een klein bosje is dat nét daarbuiten ligt.

Uitwisseling

Barneveld kent twee ARP-gebieden. Naast de agrarische enclave Uddel-Elspeet-Garderen-Speuld is er de Gelderse Vallei. Ook de uitwisseling van rechten tussen deze twee gebieden wil de gemeente Barneveld niet toestaan. Enige oplossing voor het probleem is dat gemeenten gezamenlijk overlappende ARP's maken, zo werd gisteren bij de Raad van State geopperd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.