+ Meer informatie

Parasieten bestrijden op biologiscke basis

4 minuten leestijd

Met het mooier en warmer worden van de dageen neemt ook het risico toe dat de plantparasieten vermeerderen. Vooral luizen, rupsen en niet alleen deze, maar ook schimmels en bacteriën vermeerderen zeer snel onder de huidige temperaturen. Er wordt door sommigfe schr^vers wel eens beweerd dat de bestr^ding van parasieten In de particuliere tuinen niet nodig: zou z^n. Deze meningr delen we absoluut niet.

Dat er beperkingen zijn, is natuurlijk wel een feit. Het is niet „spuit maar raak", maar doe het met overleg. Gebruik niet meer dan nodig is en doe het zorgvuldig. Gebruik als het kan zo min mogelijk chemische middelen. Helaas zullen we daar niet altijd onderuit komen.

In voorgaande artikelen over de ziekten en plagen die kunnen voorkomen, hebben we niet de gewone mol besproken. Op zich is de mol een zeer nuttig dier dat grote aantallen bodemparasieten verslindt, waaronder ook veel wormen die op zich ook weer zeer nuttig zijn. Men vraagt zich wel af, waar het evenwicht In de natuur is. Het is natuurlijk zeer wel mogelijk de mollen te vangen, maar er zijn ook andere middelen op chemische basis. Het is ook hier weer „wat wil men?"

Er is nu echter een plant in omloop, die volgens insiders de mollen en ook de woelrat zou verdrijven. Deze plant heet Euphorbia lathyrus^ Ze behoort tot de familie van de giftige wolfsmelkachtigen. De wortels van deze plant schijnen een typische geur te hebben, die de mollen etc. verdrijven. We hebben zelf nog geen ervaringen met deze plant, maar er toch wel een aantal van aangeschaft om ze ook zelf uit te proberen.

Moeite waard

De plEint op zich is ook al de moeite waard om in de tuin te zetten. De bladeren, die lang en smal zijn, groeien kruisgewijs tegenover elkaar. Ook de bloeiwijze is mooi. Ze bezitten tot 40 cm grote bloemschermen met geelgroene bloemen. Men kan ze zelf zaaien, maar ze zijn ook reeds te koop in de tuincentra. In de tuin vermeerderen ze zichzelf. Als de plant het doet, is het een prachtige biologische afwering van de lastige bodemwroeter die een mooie tuin behoorlijk kan ruïneren. De gewasbescherming kan men in drie grote lijnen zien: biologisch, chemisch en mechanisch. Over het eerste pimt nog wat meer, zowel voor de kasbezitters als voor de bezitters van tuinen. In de tuinen moet men allereerst de lieveheersbeestjes sparen. Zij verdelgen met hun larven ontzettend veel bladluizen. Ze zijn dus zeer nuttig. Ook een aantal sluipwespen, die hun eieren deponeren in het lichaam van de rups, verrichten een zeer nuttige functie. Men kan ze soms vinden als kleine gele cocons met het weefsel aan elkaar gesponnen, en zo zijn er npg talloze voorbeelden meer in de natuur. Maar we kunnen in zo'n kort bestek niet alles opnoemen. Zelf kan men ook nog wel iets doen op dit gebied. De brandnetels zijn namelijk ook te gebruiken voor luisbestrijding. Men neemt ongeveer één kilo brandnetels op een emmer water en laat dit enige dagen staan tot alles goed uitgetrokken is. Daarna het water zeven en als spuit- of gietmiddel over de planten gebruiken. Ook het vanouds bekende zeepmiddel is heel goed te gebruiken. 20 gram zachte zeep oplossen in 1 liter water met toevoeging van 10 gram zuivere spiritus en hiermee de planten bespuiten. Wel moet men deze middelen zeker na een week herhalen, daar de vermeerdering van luizen zeer snel gaat,

Insectenverdelirers
En dan ook, niet het minst, moeten de Een belangrijke belager van de plant: de witte vlieg. De bestryding hiervan is mogelijk door middel van de sluipwesp. vogels gespaard worden. Zij zijn vooral de grote groep insectenverdelgers. De luizen, de wantsen, de rupsen en wat er verder nog is, worden in groten getale door de vogels geconsumeerd. Kortom, de biologische bestrijding is een van de manieren die toegepast worden ter bestrijding van schadelijke insecten in de teelt van tulnbouwgewassen en in de sierteelt.

Ook in de kas is een biologische bestrijding zeer goed te realiseren. De bestrijding van de „witte vlieg" is zeer goed mogelijk door middel van de sluipwesp. De sluipwesp, een minuscuul klein wespje, legt haar eitje in de larven van de witte vlieg. Daar ontwikkelt zich een wespen-larfje ten koste van de witte vlieg. De ontwikkelde wesp zet het leven weer voort en voedt zich tevens met de jonge larven van de witte vlieg. Deze sluipwespjes zijn slechts 0,6 mm lang, kleiner dus dan hun gastheer, die de 1,6 mm haalt. Een volwassen witte vlieg leeft ongeveer 4 weken en kan in die periode een honderdtal eieren afzetten. Zodra men dus de witte vlieg in de kas ziet, is het zaak met de bestrijding te beginnen. Mogelijkheden dus te over om de biologische bestrijding eens wat nader te bekijken en uit te proberen. FLORIST

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.