+ Meer informatie

Van den Broek nodigt PLO-delegatie uit

Palestijnen vragen om bemiddeling

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Van den Broek van buitenlandse zaken ontvangt op 24 april een Palestijnse delegatie op zijn departement. Van den Broek heeft al eerder gesproken met de drie Palestijnen die zijn uitgenodigd. Het is echter voor het eerst dat PLO-vertegenwoordigers een officieel bezoek brengen aan het ministerie van buitenlandse zaken.

De delegatie wordt geleid door dr. Nabil Shaath, de voorzitter van de politieke commissie van de Palestijnse Nationale Raad, een orgaan dat zich manifesteert als een parlement in ballingschap. Daarnaast zal Faisal Hoesseini bij het gesprek aanwezig zijn. Hij is de opsteller van het "Hoesseini Document". Hierin pleitte hij in 1988 voor het uitroepen van een onafhankelijke Palestijnse staat. Afif Safieh, PLO-vertegenwoordiger in Nederland, is het derde lid van de delegatie.

De delegatie zal Van den Broek vragen een bemiddelende rol te vervullen bij het vredesoverleg met Israël. Het is nog onduidelijk of Van den Broek die rol op zich zal nemen. Wel vindt hij het een goede zaak dat het gesprek tussen Israël en de Palestijnen wordt voortgezet. Van den Broek erkent dat het vredesproces in een impasse verkeert.

Nuttige contacten

De minister van buitenlandse zaken heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat bemiddeling tussen de partijen in het Midden-Oosten alleen mogelijk is als met alle betrokkenen tegelijk kan worden gesproken. Het bezoek van de delegatie aan het departement kan worden uitgelegd als een poging van Van den Broek contacten te onderhouden die later bij echte vredesonderhandelingennuttig zouden kunnen zijn.

De PLO wil de Nederlandse regering overtuigen van haar welwillendheid om te komen tot een vreedzame oplossing van hef slepende conflict met Israël. De delegatie wil tot uitdrukking brengen dat het pleidooi van de PLO voor het splitsen van Israël in twee staten niet mag worden geïnterpreteerd als een tactische manoeuvre. De Israëlische regering weigert tot op heden elk gesprek met de PLO in een vredesoverleg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.