+ Meer informatie

Op reis in de Ardennen

3 minuten leestijd

Met name als u van plan bent Zuid- Europa of een ander, ver zuidelijke gelegen subtropische of zelfs tropische bestemming op te zoeken is het verstandig u daarop goed voor te bereiden. Het overbruggen van een grote afstand (hoeveel uur aan één stuk wilt u eigenlijk gaan rijden?), maar ook een ander klimaat, ander voedsel en andere eetgewoonten, een afwijkend levenstempo kunnen namelijk, als wij daar onvoldoende rekening mee houden, roet in het eten gooien. Maar laten we ons nu even concentreren op een goede bescherming tegen de zon. Want die kan ook in noordelijker streken nodig zijn.

Met beleid
Zon, in combinatie met strand en zee, is en blijft de grootste zomerse trekpleister. Toch is vooral in warmere landen, met name die rond de Middellandse zee, voorzichtigheid geboden met de zon. Datzelfde geldt trouwens voor de bergen. Onze Hollandse huid is niet veel gewend en dat maant tot voorzichtigheid. Kijk maar naar de lokale bewoners in landen als Zuid-Frankrijk, Spanje en Italië: die zoeken overdag nauwelijks of niet de zon op, maar blijven in de schaduw En dat terwijl zij veel meer dan wij aan de zon en de hitte gewend zijn! Overmatig zonnen leidt gemakkelijk tot totale ontwrichting van ons lichaam. Gevolgen: zonnesteek en misselijkheid, maar ook een uitgedroogde, veelal pijnlijke huid, waar je dagen lang narigheid van ondervindt. Veel mensen beseffen niet dat een regelmatige overdosis aan ultraviolette straling van de zon -die de huid doet uitdrogen- de kans op huidkanker aanmerkelijk verhoogt.

Zonnige lessen
Welke lessen zijn er in dit opzicht te leren? Ten eerste: bescherm uw huid meteen met een goed zonbeschermingsmiddel. Dat wil zeggen: een middel met een hoge beschermingsfactor, tenminste 9 a 10. Elke drogist levert een groot programma aan gerenommeerde merkartikelen die aan deze eis voldoen. Vergeet u ook neus en lippen niet -want die zijn nu eenmaal erg kwetsbaar Een andere tip: wees geen "zuinige" Nederlander, maar breng het beschermingsmiddel minstens drie keer per dag op en doe dat steevast nadat u gezwommen heeft, want in het water is de verbranding op de huid des te sterken Ook valt te denken aan watervaste zonbeschermingsmiddelen. Wijsheid is ook om direct na aankomst in zo'n warm land niet meteen urenlang als een mummie -zonder noemenswaardige beweging- te gaan zonnen. Dat kan uw vakantie namelijk helemaal bederven. Ga uw eerste zonnedag niet langer dan één, hooguit anderhalf uur in de zon, als die nog niet (of niet meer) zo hoog aan de hemel staat en voer dit eventueel geleidelijk aan op. Een andere wenk: blijf net als de lokale bevolking uit de zon tussen half elf 's ochtends en drie uur 's middags. Gebruik aan het eind van de dag, na het douchen, een goede after-sun om uw huid te ontspannen. Dat koelt bovendien lekker af.

Blokkeren
Nog een tip voor mensen met een extreem gevoelige huid: gebruik een zogenaamde sunblocker, die inderdaad de zonnestraling helemaal "blokkeert". Een sunblocker is ook een uitkomst voor wie erg dun in z'n haren zit of kaal is, want dan is de zon volstrekt onverdraaglijk. Mensen die onverhoopt een pijnlijke, knalrode huid aan de zon overhouden, kunnen ter bestrijding van de pijn en het branderige gevoel het best hun toevlucht nemen tot een zalf of gel waarop staat dat het tegen lichte verbrandingen helpt. Denk ook om uw ogen:bescherm ze door een goede zonnebril mee te nemen en die veelvuldig te dragen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.