+ Meer informatie

Duizenden Roemenen alsnog naar Oostenrijk

Vluchters zijn visumplicht nèt voor

1 minuut leestijd

WENEN — Duizenden Roemenen zijn gisteren Oostenrijk binnengetrokken om te ontkomen aan de visumplicht die middernacht ingaat. Volgens de politie in de oostelijke provincie Burgenland zijn vanaf dinsdagavond zeker 5000 Roemeense vluchtelingen de grens gepasseerd.

De Oriënt Express uit Boekarest zat stampvol met meer dan 1000 passagiers, tien keer zoveel als normaal, zo meldden Hongaarse grenswachten. In een laatste poging om de vluchtelingenstroom in te dammen besloot de Oostenrijkse regering' maandag een visumplicht in te voeren voor Roemenen. De spanningen tussen Oostenrijkse dorpelingen en Roemeense vluchtelingen in overvolle opvangkampen zijn de afgelopen weken sterk toegenomen.

Wenen zegt dat invoering, van de vSa ook noodzakelijk is om een beter onderscheid te kunnen maken tussen politieke en economische vluchtelingen.

Veel Roemeense vluchtelingen zeggen dat politieke vervolgingen niet zijn gestopt ondanks de omverwerping van het Ceausescu-regime in december.

Een debat in het Oostenrijkse parlement over het asielbeleid werd verstoord door sympathisanten van de vluchtelingen, die pamfletten vanaf het balkon de Kamer inwierpen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.