+ Meer informatie

Watersnood treft zuiden Frankrijk

VELEN VERDRINKEN

2 minuten leestijd

AUCH — Het zuidwesten van Frankrijk is getroffen door zware overstromingen als gevolg van slagregens en onweders. Minstens 18 mensen zouden zijn verdronkne. Uit Zwitserland wordt gemeld dat daar 13 mensen als gevolg van overstromingen om het leven zijn gekomen. In Auch, in ZuidFrankrijk zijn twee compagnieën oproerpolitie ingezet om plunderaars in de kraag te vatten.

Tientallen auto's, caravans en tenten werden in het doorgaans zonnige gebied meegesleept door het water. Honderden huizen kwamen onder water te staan en de schade aan de oogst en andere bezittingen in het gebied wordt geraamd op miljoenen guldens.

Het zwaarst getroffen werd Auch, de provinciale hoofdstad. Twee van de drie bruggen die de rivier de Gers overspannen in de stad, werden door het water weggespoeld. De massa water steeg binnen enkele uren met ruim drie meter.

Het centrum van de stad moest ontruimd worden omdat werd gevreesd voor een gasontploffing als gevolg van een gesprongen buis. De wegen en spoorwegen in het gehele gebied werden versperd en de telefoon- en elektriciteitsverbindingen raakten buiten werking.

In het dorp Castera-Verduzan, ten noorden van Auch, werden vier van elke vijf huizen vernield.

Met helikopters werd zondag mineraalwater in flessen aangevoerd, evenals voedsel en medicamenten. Velen profiteerden van de verwarring door vernielde winkels te plunderen. De autoriteiten grepen echter snel in en stelden bewakingsdiensten in. Een plunderaar werd gearresteerd en in een snelrechtprocedure veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.

Ook Zwitserland is in het weekeinde getroffen door zware regenval, die tot gevolg had dat minstens 13 mensen het leven verloren en vele rivieren buiten hun oevers traden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.