+ Meer informatie

Eczeem

2 minuten leestijd

Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, is een huidziekte die wordt gekenmerkt door een ontstekingsreactie. Die gaat gepaard met verschijnselen als roodheid, zwelling en warm aanvoelen van de huid. Andere typische kenmerken van eczeem: vochtblaasjes, vochtafscheiding, schilfers en vooral jeuk.

Atopisch eczeem is een bijzondere vorm van eczeem. Er is sprake van een erfelijke aanleg, waardoor een allergie ontstaat voor stoffen uit de leefomgeving (huisstof, stuifmeel, voedingsmiddelen zoals melk en pinda's) . Atopisch eczeem gaat vaak samen met andere allergische ziekteverschijnselen zoals tranende ogen, hooikoorts en astma.

Atopisch eczeem is onderscheiden van contactallergisch eczeem (bijvoorbeeld door contact met nikkel) of seborroïsch eczeem (veelvoorkomend, veroorzaakt door een gist, vooral onder het haar, wenkbrauwen en naast de neus). Bij deze vormen van eczeem en andere huidziekten helpen de nieuwe middelen Protopic en Elidel niet.

De precieze oorzaak van atopisch eczeem is onbekend. Verondersteld wordt dat de aandoening ontstaat door een samenspel van diverse factoren die zowel van buitenaf als van binnenuit op de huid inwerken. Enerzijds is er de erfelijke aanleg, anderzijds zijn er talloze stoffen en invloeden uit de omgeving.

Atopisch eczeem ontstaat meestal in de eerste zes levensmaanden, maar kan in principe op iedere leeftijd beginnen. Bij baby's wordt het dauwworm genoemd. Het eczeem bevindt zich voornamelijk op de wangen, achter de oren, op de hoofdhuid, de romp en op de armen en benen, met name de scheenbenen. Het ontstaat meestal rond de derde levensmaand. Op de peuterleeftijd treedt het eczeem vooral op in de huidplooien bij de gewrichten zoals de ellebogen, de knieën, de polsen en de enkels. In het gezicht, de hals en de nek blijft het eczeem vaak bestaan.

Driekwart van de patiënten met atopisch eczeem is jonger dan twintig jaar. Het eczeem kan gedurende korte tijd aanwezig zijn, maar ook chronisch blijven bestaan. Bij sommige mensen verdwijnt het, om vervolgens later in het leven weer tijdelijk terug te keren.

De algehele conditie van iemand met atopisch eczeem is belangrijk. Door vermindering van de weerstand, door overmatige inspanning, vermoeidheid en ziekte of door psychische invloeden (emoties, stress) kan het eczeem verergeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.