+ Meer informatie

Langdurige hoest en rare hoestgeluiden

4 minuten leestijd

Hoestende kinderen komen in de huisartsenpraktijk veel voor. Vaak is het niet zozeer het hoesten zelf als wel de lange duur van het hoesten of de rare hoestgeluiden die de ouders ertoe bewegen om naar de huisarts te gaan. Vooral als de tijding van kinkhoest weer door het land gaat, is er veel onrust.

Marieke komt met haar moeder. Deze vertelt dat ze al weken een droge hoest heeft die maar niet over wil gaan. Vooral 's nachts heeft ze er last van. „En wij dus ook, we worden er wakker van." Bij verder vragen blijkt de ademhaling ook wel eens te piepen en is Marieke ook wel eens kortademig. Ook komt in de familie astma voor. Met de stethoscoop hoorde ik alleen maar iets piepen, geen slijm. Een piepende ademhaling betekent eigenlijk dat de luchtwegen wat vernauwd zijn. Deze vernauwing komt doordat de luchtwegen "samentrekken." Op medicijnen die de luchtwegen wat verwijden, rageerde Marieke uitstekend en verdween het hoesten.

Legoblokje
De tweede patiënt is mijn zoon van 6 jaar. Hij was aan het spelen met lego en had daarbij enkele kleine legoblokjes in de mond genomen. In het vuur van het bouwen had hij per ongeluk een stukje ingeslikt. Hij kwam al hoestend vanuit de speelkamer aanzetten.
Met de stethoscoop was een duidelijk verschil te horen tussen de linker- en de rechterlong, zodat de conclusie getrokken moest worden dat het stukje in een van de longen terechtgekomen was. Naar de longarts in het nabije ziekenhuis. Deze maakte een röntgenfoto, waarop niets te zien was. Lego is van plastic, dus zie je in principe niets.
Omdat er in de longen gekeken moest worden, moesten we verderop naar het Wilhelmina kinderziekenhuis. De assistente die mijn zoon onderzocht, vond het verschil tussen linkeren rechterlong niet en dacht dat het nog wel meeviel. De professor zou ook graag nog 24 uur observeren. Na vrij veel aandringen van mijn kant werd er toch besloten om de kijkoperatie onder narcose gelijk te doen, en werd er een legoblokje uit de long gevist. Eigenwijsheid helpt soms toch.

Bronchiolitis
Mijn derde patientje is een meisje dat 4 weken te vroeg geboren is. Haar moeder belt op in een dienst en vertelt dat Eline niet lekker is. Ze drinkt even. De ademhaling is normaal, alleen hijgt ze zo vreemd. Ze was nog maar 2 weken oud en dan is voorzichtigheid geboden, dus ernaar toe. De baby was grauwig van kleur en kreunde iets. Ook bewogen haar neusvleugels bij iedere ademhahng en zag je het borstkastje intrekken. Met de stethoscoop hoorde ik vrijwel geen bijzonderheden. Omdat het kind er zo ziek uitzag, besloot ik tot ziekenhuisopname.
Gelukkig. Ze was nog maar enkele uren in het ziekenhuis toen de ademhaling stopte en er ook een hartstilstand optrad. Na enkele weken mocht ze weer hersteld thuiskomen. Dit patientje had een bronchiolitis, een soort ontsteking van de longen ten gevolge van een virus. Te vroeg geboren baby's zijn er gevoeliger voor. Rob is het broertje van Eline en enkele minuten na haar geboren. Zijn moeder belt 3 weken na de opname van Eline met de mededeling dat Rob precies hetzelfde heeft als Eline. Bij aankomst kon ik dat alleen maar bevestigen, zodat ook hij opgenomen werd.

Kinkhoest
Mijn laatste patientje hoor ik bij het opnemen van de hoorn gelijk al. Een blaffende hoest op de achtergrond, met gierende inhalingen. Al weken aan het hoesten, echter de laatste dagen veel erger en dan vooral 's nachts. Op het geluid kun je haast de diagnose stellen. Je hoort "kuch, kuch, kuch", dan een gierende inademing, "kuch kuch", weer een gierende inademing. Vaak met de tong iets naar buiten en na een aantal van deze periodes volgt het opgeven van taai, blank slijm. De beruchte kinkhoest. Collega Huisman heeft hier reeds over geschreven.

Alarmsignaal
Wanneer is hoest een alarmsignaal? Vooral als er iets per ongeluk ingeslikt is. Het gevaarvolle van iets in de longen te hebben, is namelijk de zeer ernstige longontsteking die dit geeft. Vooral berucht is de longontsteking door een pinda. Ook bij (kleine) kinderen die een grauwe kleur hebben en zachtjes kreunen, intrekkingen van de borstkas hebben en neusvleugelen is het van groot belang hulp in te roepen. Na bovenstaande verhalen is het goed om te benadrukken dat hoesten gewoon een manier is om een beetje slijm uit de grote luchtwegen te verwijderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.