+ Meer informatie

Soepeler verkeer 1 tussen SU en Iran§

Eis islamitische Azeri's ingewilligd

2 minuten leestijd

MOSKOU — De lokale autoriteiten in de Sowjetrepubiiek Azerbeidzjan hebben gisteren beloofd het grensverkeer tussen de Sowjet-Unie en Iran te vergemakkelijken, zo deelde een journalist ter plaatse mee.

De regering van de republiek komt hiermee tegemoet aan de eis van islamitische Azeri's in Azerbeidzjan die hun familie en geloofsgenoten in Iran willen bezoeken; „Het is zoals de situatie tussen de DDR en de Duitse Bondsrepubliek", zo zei een functionaris van de communistische partij in Nachitsjewan.

In deze door Azeri's bewoonde enclave in de Sowjetrepubliek Armenië vernielden inwoners vorige week de grensversperringen tussen de SowjetUnie en Iran, waarna Moskou versterkingen naar het gebied stuurde. De partijman zei echter wel dat „de grens er in het verleden was en er ook in de toekomst zal blijven". „Maar de mensen moeten wel de gelegenheid hebben om de culturele en economische banden met hun buren te herstellen en de landbouwgronden bij de grens tegebruiken", zo voegde hij hieraan toe.

Landbouwgebied

Dzjalilov, de leider van de lokale communistische partij, zei dat de regering van Azerbeidzjan het Sowjetministerie van buitenlandse zaken in Moskou heeft verzocht de kwestie over de versoepeling van het grensverkeer op te nemen met Iraanse diplomaten. Deze zijn gisteren in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe gearriveerd om te : praten over de problemen langs de gemeenschappelijke grens.

Een deel van de grenszone tussen Azerbeidzjan en Iran wordt veranderd in landbouwgebied. Islamitische Azeri's hebben aan de Sosvjet-zijde van de grens een „enkele honderden • meters brede" strook land langs de grensrivier de Arak in bezit genomen en zijn al begonnen met ploegen. Zij eisen dat van het hele, 17.000 hectare stuk grond langs de bijna 800 km lange grens met Iran akkerbouwland wordt gemaakt. Dit heeft de onderdirecteur van het Azerbeidzjaanse persbureau Aserinform, Sawili Perez, gisteren telefonisch verklaard uit de hoofdstad Bakoe.

Woordvoerders van het Azerbeidzjaanse Volksfront spraken eerder tegen dat de nationalistische beweging streeft naar hereniging van de noordelijke Azeri's in de Sowjetrepubliek en de zuidelijke, die leven in Iran. Zij zeiden dat de Sowjet-Azeri's eisen dat zij geloofsgenoten en familieleden kunnen bezoeken aan de Iraanse zijde van de grens. Op recente foto's ziet men^Sowjet- en Iraanse Azeri's elkaar toeroepen over de Arak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.