+ Meer informatie

Geen contract wel berg facturen

Kort geding tegen Profimarkt

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Douwe Egberts Nederland b.v. en Heineken Nederland nv hebben de president van de rechtbank te Amsterdam dinsdag in een kort geding gevraagd de Profimarkt b.v. te Monster te verbieden hun nierkprodukten onder de door de fabrikanten vastgestelde prijzen te verkopen op straffe van een dwangsom van 250 gulden per overtreding.

Profimarkt verbrak eind juli, vrijwel gelijktijdig met het Amsterdamse supermarktbedrijf Dirik van den Broek, de verticale prijsbindang. „De voorraad DE-koffie van Profimarkt is inmiddels op eh er wordt geen nieuwe geleverd. Een verbod is dius niet nodig", betoogde mr. K. W. P. Klaas-' sen voor het winkelbedrijf. Hij achtte het probleem niet dringend genoeg voor een kort geding. ,,Laat nu maar eens in een normale procedure uit de verf komen hoe die verticale prijsbinding eigenlijk in elkaar zit". „Profimarkt heeft ook geen contractbreuk gepleegd, want er is geen contract, alleen een grote berg facturen". In de door Douwe Egberts gestelde verkoopvoorwaarden is sprake van een boete van 250 gulden per geval van prijsdoorbreking. „In het petitum wordt een dwangsom gevraagd. Dat kan niet U als president van de rechtbank kunt ook geen boete oploggen.

Aansluitend op een verwijt dat vorige week in kort geding van Douwe Egberts tegen Dirk van den Broek werd geuit aan het adres van de fabrikant, verklaarde mr. M. M. Flesseman dat Douwe Egberts niet rechtstreeks aan personeelsverenigingen koffie levert. „Dit geschiedt uitsluitend via grossiers. Indien zich excessen voordoen wordt er ook tegen opgeteeden".

ONMOGELIJK

Volgens mr. Klaassen kunnen Douwe Egberts en Heineken hun prijsbinding „onmogelijk" controleren. Uit een steekproef van een personeelslid van Profimarkt bij enkele grootwinkelbedrijven In Den Haag en Delft, zoals Makro en Havink, bleek „dat iedere particulier zonder problemen aan koffie en bier kan komen tegen groothandelsprijzen. Legitimatie is er niet of nauwelijks voor nodig. Het zijn verkapte detaillisten en dat weet iedereen". De uitspraak valt op 23 augustus.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.