+ Meer informatie

Nog altijd (te) veel overbodig conserveermiddel in slasaus

2 minuten leestijd

Veel sauzen bevatten nog altijd veel overbodige conserveermiddelen en andere hulpstoffen. Dat meldt de Consumentengids van december. Conserveermiddelen zoals sorbineen benzoëzuur kunnen allergische en overgevoeligheidsre acties veroorzaken. De bond testte mayonaises, fritessauzen, slasauzen, tomatenketchups en mosterd. De bond is van mening dat hulpstoffen zo min mogelijk moeten worden gebruikt. Er werden er echter nogal wat aangetroffen. Onder meer anti-oxidanten (tegen verzuring), geur- en smaakstoffen, kleurstoffen en verdikkingsmiddelen. Vooral ten aanzien van de anti-oxidanten bestaat onzekerheid over de veiligheid.

Mayonaise
Met de mayonaise gaat het goed, bleek uit het onderzoek. Een jaar geleden (tijdens een vorig onderzoek) bevatte die nog veel synthetische kleurstof. Die werd nu in het geheel niet gevonden. Wel komt er nog natuurlijke kleurstof voor in mayonaise en ook dat vindt de bond overbodig. Ook sorbine- en benzoëzuur worden nog steeds in de mayonaise gestopt. Deze middelen zijn niet wettelijk verboden. In één fritessaus en in één slasaus werd synthetische kleurstof aangetroffen. De meeste van deze sauzen zijn niet meer geel, maar roomkleurig.

Ranzig
In fritessauzen zit nog veel meer sorbinezuur. In de helft van deze sauzen zit ook het omstreden antioxidantBHT(E321). Het wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. BHT moet voorkomen dat de saus ranzig wordt. BHT wordt vooral gebruikt in levensmiddelen waarin vet of olie is verwerkt. Ook in slasaus lijkt sorbinezuur onvermijdelijk. In 40 procent daarvan werd eveneens BHT gevonden.

Geen sorbine
Op sommige merken tomatenketchup wordt trots vermeld: Zonder kleurstoffen. Logisch, vindt de Consumentenbond, die zijn bij dit produkt bij de wet verboden. Sorbine- en benzoëzuur maken wel deel uit van tomatenketchup. Een gunstige uitzondering hierop vormen onder meer Heinz, Calvé en Zonnatura.

Mosterd
Met de mosterd gaat het goed, al tekent de Consumentenbond aan dat conserveermiddelen en hulpstoffen vrijwel niet nodig zijn. Dat er een kleine beetje benzoëzuur in werd aangetroffen, is te verklaren: deze stof komt van nature voor in oliebevattende zaden. En alternatief geproduceerde saus kost meer dan normaal, maar is dan ook arm aan conserveermiddelen en andere hulpstoffen. Losse nummers van de Consumentengids zijn te bestellen via tel. nr. 0703847847.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.