+ Meer informatie

Tien weken geëist tegen stenengooiers

1 minuut leestijd

ARNHEM — Tegen vier van stenen gooien verdachte jongelui heeft de officier van Justitie, H. Lauwaars, vanmorgen voor de rechtbank in Arnhem tien weken gevangenisstraf geëist wegens poging tot zware mishandeling.

De officier achtte bewezen dat de vier tijdens de ontruiming van de kraakpanden aan de Piersonstraat in Nijmegen op 23 februari met stenen naar de politie hadden gegooid. Meer dan de helft (zes weken) van de geëiste straf is voorwaardelijk. „Het openbaar ministerie wil hiermee demonstreren niet het onderste uit de kan te willen hebben", aldus de officier. Gezien het gevaar dat de emoties in Nijmegen opnieuw oplaaien, moet de voorwaardelijke straf er toe dienen dat de verdachten niet opnieuw hun toevlucht tot geweld nemen.

Het proces rond de rellen in Nijmegen in februari werd vanmorgen voortgezet met het requisitoir van de officier van justitie. Vorige week vrijdag zijn verschillende getuigen voor de rechtbank gehoord. De verklaringen van de getuigen à décharge noemde officier Lauwaars vanmorgen gebrekkig. Zij hadden slechts een minieme waarde voor hem.

Mr. Lauwaars verweet de verdachten het proces om te willen buigen in een politiek tribunaal. De officier zei er geen behoefte aan te hebben het door de gemeente gevoerde beleid over de parkeergarage, de inzet van de ontruimingsactie, te bevestigen of te verdedigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.