+ Meer informatie

Gepraat

2 minuten leestijd

Wie met zo'n -in veel opzichten- risicovolle rivier als de Jiangtse heeft te maken, doet er alles aan om de bevolking zo goed mogelijk te beschermen tegen zulke afschuwelijke watervloeden, zou je verwachten. En die plannen zijn er ook - al sinds de jaren '20. Maar tot nog toe is er over gepraat, op gestudeerd, nog eens gepraat, maar... nog niets van terechtgekomen.

Een concreet plan dat al geruime tijd in de bureaulade van de Pekingse burocraten ligt opgeslagen, voorziet in de bouw van 's werelds grootste dam in de bovenloop van de Jangtse — als de Chinezen iets doen, willen ze het kennelijk ook goed, althans omvangrijk, doen. De naam van het project is genoemd naar de geplande locatie: de "Drie Geulen". Volgens voorstanders -er zijn ook felle tegenstanders— is de dam de enige manier om de laaggelegen gebieden in het oosten van het land voorgoed te vrijwaren van catastrofale overstromingen.

Wat behelst het plan? Ter hoogte van de "Drie Geulen" dient een 175 meter hoge dam in de bovenloop van de Jangtse worden gebouwd. Totale kosten: tussen de 134 en 152 miljard gulden. Totale kosten? Vergeet het maar. Een gebied van zo'n 1000 vierkante kilometer zal door de dam onder water komen te staan, waardoor zeker 250.000 mensen hun huizen, boerderijen en landbouwgronden zullen moeten verlaten. Druk dat alles maar eens uit in kille yens, dollars of guldens! Daartegenover staat dat je met het beheersen van het water

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.