+ Meer informatie

Veel kinderen in Albanië lijden honger

1 minuut leestijd

GENEVE (DPA) - Albanese kinderen lijden sterl( onder het tekort aan medicijnen en voedsel in hun land. Hun situatie is net zo erg als van leeftijdgenootjes in de Derde Wereld. Daarom heeft Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, gisteren opgeroepen een noodprogramma voor kinderen en hun moeders in Albanië te financieren.

Er is volgens Unicef ongeveer 2 miljoen gulden nodig om voedingsmiddelen en medicijnen waar het dringendst behoefte aan is naar het land te brengen dat wordt getroffen door een zware economische crisis.

Volgens de jongste gegevens van het Albanese nationale instituut voor pediatrie heeft een op de drie kinderen honger. Uit onderzoek blijkt dat in de stad tien procent van de kinderen en op het platteland 50 procent ondervoed is. Het ministerie van volksgezondheid in Tirana heeft gemeld dat in de afgelopen twee jaar de kindersterfte is toegenomen van 24 tot 34 per 1.000 geboortes. In de arme berggebieden ligt dat cijfer zelfs op 40. Het sterftecijfers onder moeders ligt tienmaal hoger dan in Westeuropese landen.

Als de medische situatie verslechtert, zal het aantal kinderen dat sterft aan ziektes aan de luchtwegen zoals tuberculose, snel toenemen, vreest Unicef. Albanië, waar het gemiddelde inkomen het laagste is van heel Europa, kan zichzelf niet bedruipen en de economische situatie is desastreus. De „zeer precaire levensomstandigheden" van kinderen maken een zeer snelle eerste hulp met levensmiddelen, medische voorzieningen en medicijnen noodzakelijk, aldus Unicef.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.