+ Meer informatie

Een feestelijk voorjaarsmenu met fruit, lamsbout en salade

3 minuten leestijd

De lente is een goede tijd voor lamsbout. Het beste lamsvlees komt van lammeren die gemiddeld twee tot vijf maanden oud zijn. Nogjonger is zuiglam, dat als primeur gedurende korte tijd in het voorjaar te verkrijgen is. Voor de ware liefhebber is lamsbout van het eiland Texel afkomstig iets heel bijzonders en zo delicaat van smaak dat het reebout naar de kroon steekt. Een voorjaarsmenu om een feestelijke gebeurtenis mee te vieren.

Cocktail tropical
1 blikje mandarijntjes
1 banaan
1 appel
sap van 1/2 citroen
3 augurkjes, zoetzuur
1 mango
1 kiwi
100 g jong belegen Goudse kaas
1 theelepel dille
1 theelepel gemalen venkel
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel kerrie
worcestershiresauce
vers gemalen peper
1 bekertje sour cream

Laat de mandarijntjes goed uitlekken en snijd ze in stukjes. Snijd de banaan in plakjes en snipper de appel. Schenk hierover direct het citroensap, zodat de vruchten niet bruin worden. Snijd de augurkjes klein, evenals de ontvelde mango en kiwi. Houd enkele plakjes kiwi achter. Meng alle vruchten voorzichtig dooreen met de in zeer kleine blokjes gesneden kaas en de kruiderij. Verdeel deze cocktailsalade over vier glazen coupes. Garneer de rand eventueel met gedroogde peterselie of paprikapoeder. Leg op de salade een eetlepel losgeroerde sour cream en garneer met de achtergehouden plakjes kiwi.

Mango's en kiwi's
Deze exotische vruchten zijn bij de meeste groentehandelaren en supermarkten verkrijgbaar. Mango's komen in allerlei vormen en kleuren voor, van groen tot geel, meestal met een helderrode blos. De vrucht heeft een grote pit en sappig vruchtvlees. Kiwi's zijn eivormige vruchten met een harige, bruine schil. Het vruchtvlees is groen, met kleine zwarte pitjes en zeer zoet. Vooral in vruchtensalades en als garnering van taarten kunnen kiwi's goed worden verwerkt.

Lamsbout aan het spit met maitre d'hotel boter
lamsbout van 500 g
zout
peper
voor de maitre d'hotel boter
100 g boter
1 eetlepel citroensap
peper
zout
worcestershiresauce
 1/2 eetlepel fijngehakte peterselie

Wrijf de lamsbout in met zout en peper. Droog hem af en steek hem stevig vast aan het spit. Laat dit gedurende ongeveer een uur draaien onder de hete grill. Roer de boter zacht en voeg druppelsgewijs het citroensap toe tot een egaal mengsel is verkregen. Roer er peper,zout, worcestershiresauce en peterselie door. Maak van dit botermengsel een lange rol met een doorsnede van 4 cm door deze in aluminiumfolie heen en weer te rollen. Pak de boterrol in het folie en laat deze in de koelkast opstijven. Snijd van deze rol plakjes en garneer de in plakken gesneden gare lamsbout hiermee. Leg ze desgewenst op een plakje tomaat, om smelten tegen te gaan. De plakken lamsbout kunnen dakpansgewijs worden geschikt op een voorverwarmde schaal. Geef er aardappelpuree bij en verse jonge peultjes en worteltjes. Ook een frisse groene sla met tomaten past goed bij het hoofdgerecht.

Rum coupe Jeanne
2 bananen
4 bitterkoekjes
1/2 dl rum
3 dl vanillevla
1 bekertje sour cream
scheutje koffieroom
2 eetlepels in rum geweekte rozijnen

Prak de bananen fijn en vermeng ze met de verkruimelde bitterkoekjes en de rum. Verdeel deze massa over vier glazen coupes. Schenk de vanillevla hierop en dek deze af met een laagje sour cream, losgeroerd met een scheutje koffieroom en vermengd met rumrozijnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.