+ Meer informatie

Schuldeisers BCCI wiUen nieuwe bank

„VS krijgen via Londen geld voor raketten"

4 minuten leestijd

LONDEN (RTR/ANP/AP) - De Britse schuldeisers van de wegens vermeende fraude grotendeels gesloten Bank of Credit and Commerce International (BCCI) willen dat de bank in een kleinere vorm met een deel van het oude personeel wordt voorgezet. Dat heeft woordvoerder Clive Russel namens de schuldeisers gisteren gezegd. Hij zal het voorstel morgen bespreken met afgevaardigden van het Britse departement van financiën.

Het Hooggerechtshof in GrootBrittannië zal morgen ook beslissen over de toekomst van de bank. Onderdeel van het plan is dat de leiding van een nieuwe instelling wordt gevormd door bestuurders die door de Britse centrale bank worden aangewezen. Russel hoopt binnenkort naar Aboe Dhabi te vertrekken om te spreken met de grootaandeelhouder van de BCCI, sjeik Zayed al-Nahyan. Deze heeft evenwel al laten weten geen geld meer in de bank te willen steken.

Wapenhandel

Intussen heeft het Britse dagblad The Sunday Times bekendgemaakt dat minimaal zes Britse bedrijven wapens aan de beruchte terrorist Abu Nidal hebben verkocht zonder het te weten. De transacties verliepen via de BCCI, die de wapens illegaal zou hebben doorgesluisd naar terroristische organisaties waarvan de wapenleveranciers geen weet hadden. Volgens de krant heeft Nidal met de wapenhandel in de afgelopen tien jaar zo'n ƒ 300 miljoen verdiend.

De zondagskrant wist bovendien te melden dat volgens bronnen binnen Uitgave van het Reformatorisch Dagblad B.V., Laan van Westenenk 12, 7336 AZ Apeldoorn. Postadressen: redartie Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn. Directie, abonneeservice, administratie en advertentieafdeling Postbus 613, 7300 AP Apeldoorn. Tel. 055 - 495222. Telex 36445 RDAPD. Fax redactie 055-412288. Fax advertenties 055-424802. AFD. ABONNEESERVICE Kantoortijden; ma. t/m vr. 8.00-16.30 uur Abonnementsprijzen Benelux (zijn incl. 6% btw) Per jaar ƒ 304,60 Per kwartaal ƒ 77.65 Proef voor 3 weken ƒ 6,00 Losse nummers ma. t/m do. ƒ 1.20; vr. en za. ƒ 1,40 Abonnementen zijn bij vooruitbetaling. Postbankgironr 2032901 Bankrek.nr. NMB Apeldoorn 65.31 -13.005 Abonnementen worden automatisch verlengd. Wijzigingen dienen minimaal 7 dagen vóór ingangsdatum door het RD ontvangen te zijn. het Britse ministerie van binnenlandse zaken de centrale bank de sluiting van BCCI zou willen vertragen. Een dergelijke tactiek zou geheime agenten meer tijd geven om de witwaspraktijken van de BCCI te onderzoeken, aldus The Sunday Times.

De ministerie van financiën in Pakistan heeft gisteren laten weten niet van zins te zijn de filialen van de BCCI in het land te sluiten, zoals verschillende bankautoriteiten dat op 5 juli elders wel deden. Een afgezant van de Britse centrale bank zal binnenkort naar Pakistan vertrekken om de kwestie te bespreken. Volgens ingewijden zal hij geen druk uitoefenen op de Pakistaanse regering om alsnog tot sluiting van de BCCI-vestigingen over te gaan. BCCI is de grootste buitenlandse bank in Pakistan, met 71.000 rekeninghouders.

Vrijdag ontkende de minister van financiën in Pakistan dat de filialen van de omstreden bank in zijn land betrokken zijn geweest bij het witwassen van gelden uit de handel in verdovende middelen. Het Britse dagblad Financial Times tekende een dag eerder uit de mond van de bewindsman op dat de bank wel degelijk bij illegale praktijken was betrokken.

De tegoeden van de BCCI werden op 5 juli in de zes belangrijkste landen in een gezamenlijke actie van verschillende centrale banken bevroren. De sluiting van verschillende vestigingen elders in de wereld volgde snel. De BCCI heeft filialen in 69 landen. Met de grootscheepse vermeende fraude zou volgens onderzoekers een bedrag zijn gemoeid van tussen de 4 en 15 miljard dollar.

Schandaal

De Britse krant The Financial Times heeft zaterdag gemeld dat Londense kantoren van de BCCI gebruikt zijn voor de betaling van antitank-raketten die de Verenigde Staten aan Iran leverden tijdens de Iraaks-Iraanse oorlog in de jaren tachtig. De vooraanstaande Britse zakenkrant zegt dat de export van de zogenaamde TOW-raketten naar de Revolutionaire Garde van Iran in 1985 werd georganiseerd door de Britse wapenhandelaar Ben Banerjee. Deze zou een prominente rol hebben gespeeld in het Iran-contra-schandaal.

Volgens The Financial Times schepte Banerjee vaak op over zijn banden met de Amerikaanse kolonel Oliver North. Banerjee overleed in mei 1990 aan een hartaanval. Zijn familie ontkent dat hij betrokken is geweest bij de wapenleveranties. De krant schrijft dat in 1985 via de Midland Bank in Londen bijna 19 miljoen dollar overgeboekt werd voor de verscheping van de raketten, die officieel als heftruckvoertuigen bekend stonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.