+ Meer informatie

Brussel keurt gasprijs voor tuinders goed

1 minuut leestijd

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie in Brussel is gisteren akkoord gegaan met de prijs die Nederlandse tuinders moeten betalen voor aardgas. Het heeft twee jaar geduurd voordat de commissie tot een uitspraak is gekomen. Het Landbouwschap in Den Haag is tevreden met de goedkeuring.

De gasprijs voor tuinders is gekoppeld aan de prijs voor zware stookolie. Het Landbouwschap maakte in 1989 een vijf jaar durende afspraak over de prijs met de Gasunie, Economische Zaken, Landbouw en de Vegin. Die afspraak kwam er op neer dat grote schommelingen in de olieprijs niet zouden worden doorberekend in de gasprijs.

Met name Frankrijk maakte hier bezwaar tegen, omdat sprake zou zijn van oneigenlijke overheidssteun en dus concurrentievervalsing. De Europese Commissie deelt die opvatting niet.

Als de prijs voor stookolie tussen 295 gulden en 415 gulden per ton ligt, moeten de tuinders het normale gastarief betalen. Komt de prijs onder de 295 gulden, dan moeten ze iets meer betalen. Boven de 415 gulden geldt een tarief dat iets onder de marktprijs ligt.

De Brusselse goedkeuring heeft tot gevolg dat de Nederlandse tuinders 12 tot 13 miljoen gulden extra moeten betalen aan de Gasunie. De prijs voor stookolie is al lange tijd lager dan 295 gulden per ton, zodat meer moest worden betaald dan de marktprijs. Omdat de prijsafspraak tot nu toe niet door Brussel was bekrachtigd, hebben de tuinders steeds te weinig betaald voor het gas. Momenteel bedraagt de gasprijs voor tuinders ruim 22 cent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.