+ Meer informatie

Boekennieuws

3 minuten leestijd

Alle genoemde boeken zijn bij de boekhandel te koop of te bestellen, tenzij anders vermeld.

"De Atrium Encyclopedie" uitg. Atrium, Alphen aan den Rijn; ƒ 99,50 m.i.v. 1/1/'96 ƒ 125,-. Alleen verkrijgbaar bij ICOB/Atrium-winkels, info: 01720-37231.

Wanneer is een encyclopedie compleet? Nooit dus. En zeker een eendelig boekwerk van 768 bladzijden kan nooit aanspraak maken op de betiteling "volledig". Termen op de achterflap van de Atrium encyclopedie als "alomvattend" en "uitputtend" zijn dan ook overdreven.

In de inleiding wordt de opzet wat bescheidener verwoord: een algemene inleiding tot alle kennisgebieden, met als doel de lezer te stimuleren verder te lezen en te studeren. En aan dat doel beantwoordt de "Atrium".

Het uit het Engels vertaalde boekwerk is ingedeeld in 12 thematische hoofdstukken: de aard van het heelal, de rusteloze aarde, de levende planeet, het menselijk organisme, de wereld van vandaag, technologie en industrie, geschiedenis, religie en filosofie, beeldende kunsten, muziek en dans, taal en literatuur, de landen van de wereld.

Alleen het laatste hoofdstuk (met zeer summiere landkaartjes) is alfabetisch van opzet, de rest niet. Via een uitgebreid register kan op onderwerp gezocht worden. Op een dubbele pagina wordt steeds een onderwerp uitgediept. Dat kan ruimteonderzoek of metalen zijn, vulkanen of eilanden, reptielen of primaten, onderwijs of handel, het oude Egypte of de Koude oorlog, het boeddhisme of de Reformatie.

In een kadertje "Zie ook" wordt verwezen naar pagina's met raakvlakken. Dat het christendom als een van de vele godsdiensten wordt getypeerd, en dat de schepping een van de vele mythen rond het ontstaan van de wereld wordt genoemd, ligt (helaas) voor de hand. De artikelen over wetenschappelijke onderwerpen zijn op een vrij hoog niveau geschreven.

Wie geen ettelijke honderden guldens voor een encyclopedie over heeft, maar toch behoefte heeft aan een beknopt naslagwerk, haalt met dit boek voor honderd gulden heel wat informatie in huis. De 1400 illustraties maken het tot een plezier om door te bladeren.

P. Boer

                              ------------------------------

"Een slipje van de sluier"; red. Het Genootschap Onze Taal; uitg. M&P Weert; paperback, 112 blz., ƒ 14,90.

Zij zegt de dingen recht tegen z'n raap. Hij heeft dat plannetje in zijn eentje bekokhalsd. Hij is er met beide voeten ingetuimeld. Die leraar kent het klappen van het bijltje wel! Dat werkt als een lap op een rode stier. Voor het invriezen moet je groenten even balanceren. Enzovoorts.

Dit soort taalkronkels is verzameld door het genootschap Onze Taal. Ze zijn niet verzonnen, maar allemaal in werkelijkheid gelezen of gehoord. Onze Taal heeft gepoogd de uitspraken in categorieën onder te brengen. Enkele cartoons verluchtigen het geheel.

Ziet u niet wat er fout is, of weet u niet hoe het dan wel moet? Achter in het boekje wordt „de sluier opgelicht".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.