+ Meer informatie

Belgische leger weer in zijn oude doen

Veiligheidsmaatregelen versoepeld

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - Het Belgische leger is weer in zijn oude doen. Alarmfase "Bravo" is, na het beëindigen van de vijandelijkheden in de Golf, weer omgezet in fase "Alpha". Dat is gisteren uit militaire bronnen vernomen.

Fase "Alpha" betekent in gewone taal: niets aan de hand. "Bravo" werd ingesteld op 15 januari, twee dagen voor het uitbreken van de grondoorlog in de Golf. Dat betekende een verhoogde paraatheid en strengere veiligheidsmaatregelen (een .groter aantal wachtposten bij voorbeeld) op de in België en Duitsland liggende Belgische militaire bases. "Bravo" werd ingesteld omdat men vreesde voor terroristische aanslagen.

De informatiedienst van defensie heeft nooit iets willen meedelen over de veiligheidsmaatregelen die waren getroffen. Een richtlijn van de NAVO aan alle partners verbood dat, zo werd gezegd.

In militaire kringen werd gisteren gezegd dat er voor de strijdkrachten nog twee andere paraatheidsfasen ingeroepen kunnen worden. Bij fase "Charlie" geldt dat alle militairen zich naar hun kazernes, legerplaatsen en andere bases moeten begeven en zich daar gereed moeten houden. Fase "Delta" geldt als Belgische troepen rechtstreeks betrokken zijn bij een conflict.

De Belgische strijdkrachten werden het laatst met fase "Bravo" geconfronteerd in de jaren 1984 en '85. Dat was in de tijd dat een terroristische organisatie die zich de CCC noemde (Strijdende Communistische Cellen) in België aanslagen pleegde. Die waren vooral gericht tegen pijpleidingen, communicatiemasten en dergelijke.

Belgische Mirages

Gistermiddag zijn ook de eerste zes van in totaal achttien Belgische Mirages weer uit Turkije naar hun vaderland teruggekeerd. De zes toestellen landden rond het middaguur op de luchtmachtbasis Bierset bij Luik. Ze waren tijdelijk gestationeerd op de basis Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije.

De zes Mirage-jachtbommenwerpers vormden de voorhoede van een totaal van acttien toestellen die, op verzoek van de NAVO, naar Turkije werden gestuurd. Het Belgische squadron is ruim twee maanden in Turkije geweest.

Vanaf maandag zal men met een Boeing 727 het grondpersoneel van het squadron naar België terugbrengen. De resterende twaalf Mirages worden dinsdag verwacht. Met C-130 transporttoestellen van de luchtmacht zal men in de loop van de volgende week materiaal en personeel uit Turkije ophalen.

De twee mijnenjagers die België in de Golf heeft, blijven daar voorlopig nog. Ook het Belgische fregat en het bevoorradingsschip de „Zinnia" worden voorlopig nog niet teruggeroepen.

Een Belgisch plan om een aantal personeelsleden en materiaal van de Civiele Bescherming naar de Golfstaat Bahrein te sturen werd gistermiddag afgeblazen. Verwacht werd dat er veel olie op die kust zou aanspoelen. Maar door de veranderde wind bestaat het gevaar van kustvervuiling niet langer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.