+ Meer informatie

Krachtpatser Asterix viert 30e verjaardag in pretpark bij Parijs

Galliërs kijken niet vreemd op van Romein in hoogste eikeboom

4 minuten leestijd

PLAILLY - „De wereldberoemde Galliër, Asterix is in 1989 dertig jaar jong. Ter gelegenheid van dit feestelijk gebeuren opende hij op 30 april een pretpark in Plailly. Hartelijk welkom allemaal". Dit meldde het Gallische dagblad "Le Lutécien", dat voor vier en een halve sestertie bij Magneet in de brievenbus verscheen.

Le Lutécien is genaamd naar het geboortedorp van Asterix, Lutetia, dat in de vorm van een modern pretpark werd 'herbouwd'. Rijdend op de autoweg naar Parijs zie je hem al van verre staan: Asterix. Zijn gele hangsnor en het blinkende helmpje steken boven de bossen uit.

Als je de bordjes "Pare Asté,rix" volgt, kom je er vanzelf: in het lieflijke huttendorp van die geweldig sterke Galliërs. Ze gedragen zich ondanks het brouwseltje van druïde Panoramix braaf en koest. Splashhh... wel verkoopt Asterix tussen twee 'happen van z'n verjaardagstaart door een lastige Romein nog even 'n knap opdoffertje. Een fractie later hangt de veroveraar in de hoogste eikeboom. Z'n sandaaltjes steken eenzaam in het zand. En ach, daar kijkt geen Galliër gek van op.

Van plezier verorbert de in onafscheidelijk wit-blauw gestreepte tuinbroek gestoken Obelix 's avonds een heel varken aan het spit. Hondje Idefix haalt de neus op voor de afgekloven botjes die zich achter zijn kogelronde baas opstapelen. Blaffend besluit hij de door de dorpelingen verbannen bard die zo 'prachtig' zingt, in de schemering gezelschap te houden.

Schot in de roos

In Plailly, 40 km ten noorden van Parijs, worden dergelijke fantastische verhalen werkelijkheid. Een groep van zes Franse ondernemers deed een schot in de roos. Een park met Asterix als hoofdrolspeler langs een drukke verkeersader. Je snapt dat veel vakantiegangers daar best wel eens een kijkje willen nemen. Tenminste, zéker degenen die "vakantie" invullen als een waar festijn van dolle vreugd, dikke pret en lekker eten.
Wat schotelt Asterix jou in zijn park op je bord? Je moet er natuurlijk van 'houden': een enorme achtbaan, ronddobberen op een piratenschip, wandelen in het 18e-eeuwse Parijs onder de strenge blikken van de filosoof Voltaire, je schoenen laten repareren in de Via Antiqua (een lange straat met bouwwerken uit Asterix' avonturen), een rondje autobotsen onder een verbeten kijkende Julius Ceasar en een ijsje verorberen met café Marie-Antoinette op het plein van de Bastille. Kortom, te veel om op te noemen.

Het belangrijkste volgt nog: het dorp van Asterix. Met op 50 meter afstand een heus Romeins legerkamp. Overigens is Twee glimlachende torens met een heuse slotbrug geven toegang tot het schilderachtig oude Parijs. het nu allemaal pais en vree in Lutetia. De Galliërs hebben zonet kennelijk het XVIIIe legioen van Julius verslagen. Bij de ingang word je verwelkomd door het roodbesnorde dorpshoofd. Hij overziet als een ware veldheer de gezellig oij elkaar gekropen hutten waarin zijn Galliërs wonen.

Angstaanjagend

Asterix en Obelix kom je levensecht en in plastic uitvoering tegen. Af en toe slaakt Obelix een angstaanjagende kreet. Hij doet dat met een mechaniekje in zijn buik. Automatisch verdwijnt daarop het verschrikte gezicht van een militair uit Rome in de regenton. Allemaal trucjes om het Asterix-sfeertje helemaal compleet te maken.

„Wij kunnen per dag twintigduizend mensen bergen", vertelt Véronique Engrand nogal enthousiast. Véronique is de secretaresse van Didier Bailleux, de publiciteitsdirecteur van het park. „Volwassenen betalen veertig gulden entree, kinderen tot twaalf jaar dertig gulden. Alleen de kleintjes tot drie mogen gratis naar binnen. Het voordeel is dat alle attracties bij de toegangsprijs zijn inbegrepen".

„Even buiten het park is een groot parkeerterrein. We denken erover dicht in de buurt een kampeerterrein in te richten zodat de bezoekers eventueel een nachtje over kunnen blijven. Per jaar schatten we het bezoekersaantal op twee miljoen (het park is open van mei tot oktober). Geloof maar dat veel vakantiegangers dit de ideale plek vinden om hun lange reis naar het zuiden te onderbreken".

„Natuurlijk biedt dit park ( mensen in de omgeving de kans op een mooie baan. In de maand april kwamen er uit de buurt tientallen solliciteren. De regering beschouwt deze onderneming als een werkgelegenheid project en heeft er ook wel geld in gestoken", verduidelijkt Veronique.

Nieuwe titel

Asterix is de bekendste stri figuur. Zijn avonturen werdf op grappige wijze getekend met het doel Franse schoolkindertjes het vak geschiedenis weer makkelijker te maken. Inmiddels verschenen er 28 Asterix albums in 40 talen.

Komt er ter gelegenheid v; het dertigjarige bestaan van A terix een nieuwe uitgave? „Ja maar de titel is nog niet bekend", verklapt Véronique.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.