+ Meer informatie

Mogelijk verbod op import uit deel Zuid-Amerika

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Hoofdinspectie Gezondheidsbescherming overweegt staatssecretaris Simons van WVC een tijdelijk importverbod te vragen op groente, fruit en vis uit Columbia en Ecuador die per vliegtuig worden aangeleverd. Dat heeft een woordvoerster van het departement vandaag bevestigd.

De maatregel is bedoeld om cholera-bacillen te weren. Zoals bekend is de cholera-epidemie die in Peru reeds honderden slachtoffers heeft geƫist, overgewaaid naar andere delen van Latijns Amerika. Voor groente, fruit en vis die per vliegtuig uit Peru komen bestaat al sinds enige weken een importverbod.

De import in Nederland van Latijnsamerikaanse groente en fruit bestaat voor circa 95 procent uit bananen, aldus een woordvoerder van het Produktschap voor Groente en Fruit. Deze worden bijna alle per boot aangeleverd. Bootprodukten hoeven niet onder het importverbod te vallen, omdat de cholerabacil de lange tocht over de oceaan niet overleeft.

Anders ligt dat voor snel ingevlogen produkten en voor diepgevroren groente en vis. De Inspectie wil hiervoor een algeheel importverbod, omdat de cholerabacil in ingevroren produkten circa twee tot drie weken in leven blijft. Al met al, zo verwacht het Produktschap, zal de schade voor de handel beperkt blijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.