+ Meer informatie

Links Vlaanderen blij met

Amsterdam demonstreert gehoorzaam mee

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — In Amsterdam is zaterdag een Vlaams cultureel centrum geopend. Het heet „De Brakke Grond", naar een vroeger daar gevestigde schouwburg. Nu is een cultureel centrum, waar in onze tijd natuurlijk veel aandacht wordt besteed aan film, ballet en moderne muziek, in het algemeen geen RDstof. We zouden ons dan ook niet geroepen gevoeld hebben er een apart verhaal aan te wijden, als aan deze zaak niet hele problematieken hadden vastgezeten die zowel voor Nederland als voor België van geweldig politiek en ook van cultureel belang zijn.

Het eerste daarvan is dat linksVlaanderen en links-Amsterdam zaterdag de gelegenheid aangegrepen hebben om zich tegen de Vlaamse cultuurpolitiek te keren. Sinds Vlaanderen een vrij autonoom gewest geworden is, waar de dienst wordt uitgemaakt door de Christen-Democraten van Tindemans (en van Rika de Backer, de presidente van de Vlaamse geweststaat) krijgen de progressieve jongeren daar weinig voet meer aan de grond. Daaruit vloeit voort dat vele werkers in het jeugdwerk en de clubhuizen zich tegen de cultuur-politiek van Rika de Backer verzetten. Deze werkers zijn meestal georganiseerd in, of voelen zich verwant met de socialistische partij van Karel van Miert. Hun schimmig-linkse ideeën spuien ze voornamelijk in het dagblad De Morgen, maar hoe weinig dat de meeste Vlamingen aanspreekt, blijkt wel daaruit dat het maar een haartje gescheeld had of De Morgen was een paar maanden geleden over de kop gegaan. Omdat deze linkse Vlamingen voor hun zogenaamde culturele initiatieven in onderwijs, jeugdwerk en popmuziek enz. van mevrouw De Backer maar bitter weinig subsidie krijgen moest er natuurlijk zaterdag in Amsterdam nodig tegen de mevrouw De Backer gedemonstreerd worden en hnks-Amsterdam demonstreerde gehoorzaam mee. Zo moet Vlaanderen naar links worden opgedrongen.

Eenzijdigheid

Maar er zit nog een heel ander aspect aan deze zaak. De Vlamingen aan de ene kant en de Franstalige Belgen aan de andere doen net alsof ze twee afzonderlijke volken waren, die ieder een afzonderlijke beschaving hadden. En dan opent half België een cultureel centrum in Amsterdam; de andere helft opende een half jaar geleden al een centre culturel in Parijs. Nu is het ene net zo vreemd als het andere, want op het Belgische culturele centrum in Parijs doet men net of heel België Frans spreekt. Men hoeft daar eigenlijk niet eens te weten dat bijvoorbeeld de grote Belgische dichter Guido Gezelle heeft be

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.