+ Meer informatie

DEN HAAG

3 minuten leestijd

DEN HAAG - In de Haagse binnenstad woedt een grootscheeps vernieuwingsproces. De achterliggende jaren zagen diverse plannen het levenslicht. Een deel van de ideeën is de afgelopen tijd in daden omgezet. Zo naderen de nieuwbouw van de Tweede Kamer en het nieuwe ministerie van VROM hun voltooiing en is inmiddels begonnen met de bouw van de stadhuis/bibliotheekcombinatie.

Nog een greep uit de op gang gebrachte activiteiten die tot het Nieuwe Centrum moeten leiden: De gemeente Den Haag en de ondernemers op de Paleispromenade tekenden vorige maand een samenwerkingsovereenkomst. Een van de projecten in het kader van wonen boven winkels is al gestart. De bouw van nieuwe kantoren is in volle gang. In de binnenstad is een voorjaarsschoonmaak begonnen. De Plaats en de Grote Marktstraat zijn opnieuw ingericht. Andere straten in de binnenstad volgen spoedig. De plannen kosten een slordige 2,7 miljard gulden. En over een jaar of tien, vijftien moet het allemaal klaar zijn.

Het project Nieuw Centrum kan in drie gebieden worden verdeeld: kantoren bij het Centraal Station, winkels plus een groot aantal woningen rond de Grote Marktstraat, en daar-' tussen de Spuiboulevard, waar onder meer het stadhuis/bibliotheek wordt gebouwd. Het bouwplan voor stadhuis, bibliotheek en commerciële voorzieningen kwam tot stand in een samenwerkingsverband tussen de gemeente Den Haag als gebruiker, het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds als financier en de Ontwikkelings Combinatie Stadhuis als bouwer. De Grote Marktstraat (Foto HendriksenValk) eigenaren. Over de ontwikkeling van het deelgebied tussen Babyion en Nieuwe Kerk (BANK) werd een convenant bereikt tussen de gemeente Den Haag en de drie belangrijkste eigenaren/gebruikers (Nederlandse Spoorwegen, Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds en Rijksgebouwendienst).

Laatstgenoemd gebied vormt al vanaf de Tweede Wereldoorlog een probleemgebied voor Den Haag. Veel plannen werden in de loop der jaren ingediend voor dit steeds gedeeltelijk braak liggende Spuikwartier. De ontwikkeling van het Spuikwartier, ook wel BANK-gebied genoemd, is gebaseerd op een in 1989 door de Oostenrijkse professor Krier uitgebracht stedebouwkundig inrichtingsplan. Enigszins aangepast werd het plan vorig jaar door de vier partners goedgekeurd. Het gebied moet een toplocatie worden voor beleggers.

Vernieuwing van de Haagse binnenstad is niet alleen gewenst omdat lege plekken bebouwd moeten worden of omdat het kernwinkelgebied te lang ingeslapen is geweest. Het biedt ook nieuwe kansen. De gemeente Den Haag vindt dat incidentele ingrepen niet de oplossing bieden. De aanpak moet integraal zijn, want alles heeft met elkaar te maken: de openbare ruimte, de afwikkeling van het verkeer, de functies en de gebouwde omgeving. Het gaat erom dat de binnenstad meer kwaliteit krijgt, dat het aantrekkelijk is om er te werken, te winkelen en te wonen, naar een concert te gaan dan wel bij de bibliotheek binnen te wippen. Verder moeten de bezoekers van het nieuwe centrum kunnen genieten van voortreffelijke gastronomie in een van de vele restaurants. De zorg voor het totaal bepaalt de aandacht voor het detail, zo menen de Haagse ambtenadat de ontwikkeling van dat gebied weinig publiciteit krijgt. Dit in tegenstelling tot bij voorbeeld de Rotterdamse "Kop van Zuid" en het Amsterdamse IJ-oeverproject. Assistentprojectleider Michiel van den Berg merkt op dat het ook uniek is dat alle gemeenteraadsfracties volledig met de plannen instemden. Ook bij de bewoners vielen de plannen grotendeels in goede aarde. „Ja, en dan valt er voor de pers weinig bijzonders te schrijven", meent Van den Berg.

Hij kan zich best voorstellen dat de bewoners van de Amsterdamse Veerkade en Stille Veerkade bezwaren hadden tegen het toenemende busverkeer over deze kades. Maar die maatregel moest genomen worden om de Grote Marktstraat vrij van verkeer te maken. Enthousiast is Van den Berg over de voorgestelde veranderingen voor de Grote Marktstraat, alsmede over de door te voeren regionale railverbindingen (sneltramtraject). Spencer-gezicht neer te zetten. Ook onder dit pand wordt een parkeergarage aangelegd. Rond de Grote Marktstraat komen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.