+ Meer informatie

BABYVOEDING

3 minuten leestijd

De opmars van de blanke beschaving over heel de wereld, heeft de gekleurde volken bepaald niet alleen voordeel gebracht. Het was lang niet allemaal vooruitgang wat onder die naam gepresenteerd werd. Dat geldt trouwens ook voor de westerse wereld zelf.

Zo is de laatste decennia in de Derde-wereldlanden het gebruik van flesvoeding sterk toegenomen. Die kunstmatige babyvoeding wordt krachtig gepropageerd door een aantal grote concerns (o.a. het Zwitserse Nestlé), die in deze landen een belangrijk afzetgebied zien.

Het geven van flesvoeding in plaats van borstvoeding presenteren zij in Afrika en Azië als een vorm van vooruitgang. Veel moeders blijken voor deze propaganda ontvankelijk te zijn. Vandaar dat bijna de helft van de wereldproduktie van babyvoeding (zo'n 10 miljard gulden per jaar) tegenwoordig in de kinderrijke Derde Wereld wordt afgezet.

Hierop komt echter steeds meer kritiek. In een recent rapport van de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, komt men tot zeer negatieve conclusies over deze ontwikkeling. Door de gebrekkige hygiënische omstandigheden in de onderontwikkelde landen, raakt de flesvoeding veelal besmet. Bovendien wordt door de moeders—uit oogpunt van geldbesparing—de voeding vaak te veel verdund.

Baby's in de Derde Wereld die een half jaar borstvoeding hebben gehad, blijken een veel grotere overlevingskans te hebben dan baby's die geen of minder borstvoeding hebben gekregen. Jaarlijks sterven honderdduizenden kinderen in deze landen aan de gevolgen van het verkeerd gebruik van flesvoeding.

Vandaar ook dat de WHO bezig is geweest met het opstellen van een code voor de verkoop van babyvoeding. Die is erg streng uitgevallen. Zij gaat eigenlijk uit van de gedachte dat borstvoeding over heel de wereld het beste is. Voor flesvoeding mag geen reclame meer gemaakt worden en evenmin mogen gratis proefmonsters worden verspreid onder (aanstaande) moeders.

Geen wonder dat de fabrikanten van babyvoeding, die zich aangesloten hebben de Internationale raad van babyvoedingsindustrieën, verzet hebben aangetekend. Zij zien hun winstgevende handel bedreigd. Over de negatieve gevolgen van hun produkten in Azië en Afrika maken ze zich kennelijk minder zorgen!

Helaas heeft president Reagan onder druk van deze concerns besloten om tegen te stemmen, wanneer morgen deze code in de WHO in stemming komt. Nu kan terecht als bezwaar tegen deze code worden aangevoerd dat zij te algemeen is.

De nadelige gevolgen die het verdringen van borstvoeding door flesvoeding in de Derde wereld heeft, vindt men immers niet in het Westen. Al heeft ook daar borstvoeding bepaalde voordelen.

Er is vooral behoefte aan een verbod op het aanprijzen en stimuleren van flesvoeding in de Derde Wereld. Want juist daar heeft deze flesvoeding zeer ernstige gevolgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.