+ Meer informatie

Kotterdamse graanmarkt

3 minuten leestijd

Overzicht door firma A. Makkreel

Het lijkt erop dat, nu de Verenigde Staten terug zijn als supermacht in de wereld, ook de dollar meer vertrouwen krijgt, dat eigenlijk onbegrensd lijkt. Insiders schetsen echter sombere beelden van de Amerikaanse economie en volgens ongeschreven regels zou de dollar weer omlaag moeten. Er valt echter weinig zinnigs over te zeggen. De harde waarheid is dat de prijzen aan de hand van deze dollarkoers worden berekend.

We hebben ook nog te maken gehad met een toch onverwachte lichte koersval op de sojamarkt in Chicago. Oogstvooruitzichten in Brazilië waren bepaald niet rooskleurig. Dat kon echter niet verhoeden dat Chicago lager doorgaf. Soms een klein herstel, dat zit er natuurlijk ook bij.

De export van agrarische produkten vanuit Noord-Amerika zal uiteindelijk lager gaan uitvallen. Over de hele wereld zijn de oogsten verleden jaar niet tegengevallen. Een duurdere dollar is daarbij ook geen stimulans. Op de lange termijn zit er bij handel en mengvoederindustrie niet zo veel vertrouwen. Daarbij moet de industrie toch pas op de plaats maken. Eigenlijk een stapje terugdoen. Er ligt bepaald geen enerverende week achter ons.

In de granen blijven maïs en tarwe niet flauw gestemd. Gerst is iets in reactie, maar de verschillen bleven klein. Voor levering op de wat langere termijn is de animo bedroevend klein. Ook voor de nieuwe oogst.

Uitzondering

De koekensector doet het bijzonder rustig aan. Lijnschilfers vormen op deze regel een uitzondering. De prijzen daarvoor liggen in vergelijking met vorige week 1,50 gulden hoger. 'Cocosschilférs en schroot hadden een rustige zitting. Er ligt voldoende op de panden en er zijn ook wat boten onderweg. Maïsgluten veranderden voor loco en gewicht niet veel. Vraag en aanbod waren redelijk in evenwicht. Op aflading veranderde men de vraagprijzen wat door de valutaschommelingen. Daar bleef het veelal bij. Verscheidene boten met palmpitschilfers zijn aangediend en hier is nog heel wat uit te koop. Dat manifesteert zich onmiddellijk in de prijzen. Raapschroot is voor direct schaars, maar lager op zomerlevering.

Ongekend laag

Soja heeft dus een prijsstruikeling achter de rug. Nog steeds gelden er prijzen die voor de mengvoeders wel rekenen. Zonneschroot is ongekend laag op bijna alle posities. Men snuffelt eraan en optimaüseert, maar veel effect op vraag voor dit produkt had het niet. SojahuUen blijven voor direct duur, maar een lichte kentering was toch merkbaar.

Tarwegries is duidelijk lager en buiten Nederland brengt het in feite hogere prijzen op dan de industrie wil betalen.

Tapiocaprijzen zijn in een week tijd fors gedaald. Ook voor latere posities was men koperSvriendelijk. Er werd schuchter op gereageerd, maar blijkbaar stonden deze prijzen toch te scherp en trok de markt weer een paar kwartjes aan. Pulp is onveranderd tot iets lager, zeker de Duitse brokjes. Suikerunie kwam aan de markt voor april/juni, maar koppelverkoop van 10 met 6 mm brok deed geen geanimeerde handel ontstaan. Op de nieuwe campagne was er niets aan te doen. Citrus blijft enorm prijzig tot juni af scheep toe. Daarna zit er echter ook nog weinig concurrentie met de Duitse pulpbrok in.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.