Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Riet- of bietsuiker: het maakt geen biet uit.

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Riet- of bietsuiker: het maakt geen biet uit.

6 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Karrevrachten suikerbieten, vervoerd over modderige wegen, laten weten dat de bietencampagne weer draait. Ieder najaar zijn de boeren hier enkele weken zoet mee en wij zijn weer van onze suiker in koffie en thee verzekerd. De suiker die wij nuttigen is grotendeels afkomstig van de suikerbieten die hier verbouwd worden.

Is er een tekort aan suiker, dan wordt ruwe suiker geïmporteerd uit o.a. Cuba en Suriname. Deze ruwe suiker is afkomstig uit suikerriet en wordt hier geraffineerd, zodat hetzelfde produkt ontstaat als wat wij uit suikerbieten halen. Er is echter ook rietsuiker in de handel, die niet geraffineerd is. Deze ruwe rietsuiker is vooral te koop in reformwinkels. Er wordt bij verteld dat dit „eerlijke" produkt veel beter is voor de gezondheid dan gewone suiker.

Is er verschil?
Is er echter wel verschil tussen beide soorten en zo ja, waarin zit 'em dat? Bietsuiker en rietsuiker ondergaan in grote lijnen dezelfde behandeling. Bieten en riet worden gekneusd en uitgeperst en het suikersap wordt ingedampt, waardoor een dikke stroop ontstaat. Hierin vormen zich kristallen, die van de stroop gescheiden worden door middel van centrifugeren. De stroop wordt gezuiverd en ingedampt, waarbij weer kristallen ontstaan. Uit de overgebleven stroop maakt men blanke basterdsuiker.

De stroop ondergaat nog tweemaal een zuiveringsproces om kristallen te verkrijgen. De stroop die daarbij overblijft, is goed voor de bereiding van gele en bruine basterdsuiker. Wat er na het derde zuiveringsproces nog over is aan stroop, heet melasse. Ruwe rietsuiker, zoals die in de reformwinkels wordt verkocht, heeft niet alle zuiveringsprocessen ondergaan en bevat dus nog wat stroop. Dit geeft rietsuiker zijn speciale smaak. Ook heeft de stroop invloed op de kleur, die is geligbruin. Rietsuikermelasse komt in de handel onder de naam zoute stroop.

Mineralen
Is het dan niet schromelijk overdreven om op die gronden te stellen dat ruwe rietsuiker „dus beter" is? Voor ons gebit maakt het in geen geval uit, wat we gebruiken. Rietsuiker is net zo zoet, en de stoffen die tandbederf veroorzaken, zijn ook aanwezig in dit reformprodukt. Rietsuiker bevat in niet-geraffineerde vorm een klein gehalte aan sporen vitamine B en ijzer.

Willen we hier echter profijt van hebben, dan zouden we ontzaglijke hoeveelheden rietsuiker naar binnen moeten werken. Voor de vitamientjes hoeven we rietsuiker dus ook al niet in ons voedselpakket op te nemen. Waarom dan toch de in alternatieve kringen heersende voorkeur voor rietsuiker?

Volgens „bewuste eters" zou bietsuiker calcium (kalk) aan ons lichaam onttrekken, wat gedeeltelijk geraffineerde rietsuiker niet zou doen. Suikerriet groeit in de tropen. Het wordt veel verbouwd in Latijns-Amerika (vooral Cuba), Indonesië, India, Pakistan, Taiwan en op de Philippijnen. Alleen al om de arme bevolking in die landen te helpen is volgens sommigen het kopen van rietsuiker aan te bevelen.

„Reformliefhebbers kopen deze produkten omdat ze zo min mogelijk geraffineerd zijn", vertelt een woordvoerdervan de Vereniging van Nederlandse Reformhuizen (VNR) in Ede. „In dat kader ontkom je natuurlijk niet aan het gebruik van rietsuiker." Volgens de VNR leveren de kleine hoeveelheden vitamine B en ijzer wel degelijk een aanvulling op het voedingspatroon. „Niet dat je nu persé daarvoor rietsuiker moet gaan nuttigen, maar het is toch mooi meegenomen.

De voornaamste reden om suiker te vervangen door rietsuiker is, dat de ruwe rietsuiker zo min mogelijk bewerkt is, en zo het meest natuurlijk." J. J. Holthuis, voorzitter technische commissie ekomerken en eigenaar van een ecologische winkel: „Het maakt niets uit of je nu biet- of rietsuiker eet. Het is allebei even goed of slecht. Bij het raffinageproces wordt suiker geïsoleerd, zowel bij riet- als bij bietsuiker. In beide gevallen blijft alleen de saccharose over. En onze groepering gaat ervan uit: zo natuurlijk mogelijk eten, dan ligt het voor de hand waar onze voorkeur naar uitgaat.

Wij zijn in de wereld met elkaar verantwoordelijk voor de maatschappij en ons consumptief gedrag is daar bepalend voor. Dit betekent dat wij onze produkten uit die derdewereldlanden betrekken die hun winsten besteden aan de arme bevolking. Wanneer we dit zeker weten dan willen we hun artikelen wel hebben, rietsuiker dus ook, anders niet. De bevolking mag uiteraard niet worden uitgebuit."

Duur
Hoe het komt dat rietsuiker zo duur is? „Nou, de afzetmarkt is niet groot en dat houdt in dat de produkten vrij prijzig zijn. Wij kopen ook niet op grote schaal in. Bij de gewone handel wordt er op een schandalige manier winst gemaakt. Om een voorbeeld te geven: een paar Indianen komen met hun waren op een markt in een naburig dorp. Zij krijgen daar maar een schijntje voor.

Degenen die deze opgekochte waren weer willen verkopen moeten er veel aan verdienen, dus wordt het weer duurder. Maar het is nog niet op de veiling. Transportkosten en dergelijke komen daarbij, de veilingmeesters moeten er ook nog aan verdienen, en al met al krijg je zo'n hoge prijs dat het niet mooi meer is. Op zichzelf geeft dat niet, als je nu zeker wist dat een gedeelte van die winst ten goede kwam aan de bevolking. Maar dat is het hem nu juist, dat gebeurt niet! En daarom zijn wij er om dit gebrek in de wereld uit de weg te ruimen.''

Boerenbedrog
De Handelsvereniging Amsterdam (HVA) heeft een nuchterder kijk op de zaak. „Suiker bestaat voor ongeveer 99% uit zuivere suiker, de rest is melasse. De melasse-onderdelen van rietsuiker bevatten namelijk kalium, fosfor, kalk en andere mineralen." De woordvoerder van HVA bevestigt dat dit gehalte te klein is om er ook maar enige waarde aan te hechten.

„Het maakt geen biet uit wat je gebruikt. Dat komt voornamelijk door ons voedingspatroon. Wij eten niet alleen suiker. Als we dat nu deden, ja, dan zou je wel wat hebben aan die mineralen, 't Is gewoon boerenbedrog, want je betaalt meer geld voor een produkt dat minder verfijnd is. Het verhaal dat je de landen waar het vandaan komt ermee steunt, gaat ook niet op. Die landen zien er geen cent méér door. Vroeger was dat wel zo, maar nu echt niet meer."


Suiker in soorten

Suiker komt in verschillende vormen en soorten voor.

Kristalsuiker bestaat uit heldere glanzende kristallen. De grootte ervan heeft niets te maken met prijs en kwaliteit.

Poedersuiker, fijngemalen kristalsuiker, mag niet te sterk geklonterd zijn omdat bakkers dit gebruiken bij de bereiding en garnering van hun zoete lekkernijen.

Kandijsuiker bestaat uit grote tot heel grote en zeer zuivere kristallen die in kleur variëren van wit tot donkerbruin.

Basterdsuiker bestaat uit kleine suikerkristallen, gemengd met wat stroop en lijkt zoeter dan gewone suiker. In werkelijkheid is het suikergehalte iets lager.

Bij de andere besproken suikersoorten is het suikergehalte gelijk aan dat van kristalsuiker. Dat ze toch duurder zijn, komt door de speciale eigenschappen.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 oktober 1983

Terdege | 48 Pagina's

Riet- of bietsuiker: het maakt geen biet uit.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 oktober 1983

Terdege | 48 Pagina's