+ Meer informatie

Fors bezuinigen op inkomens officieren

PvdA-senator Nagel:

2 minuten leestijd

DEN HAAG — In een kabinetsperiode van vier jaar kan 500 à 600 miljoen gulden worden bespaard op de florissante arbeidsvoorwaarden van de Nederlandse top-officieren. Dit heeft PvdA-senator Nagel dinsdagmorgen betoogd bij de behandeling van de begroting van Defensie in de Eerste kamer.

Vorig jaar heeft Nagel er al op gewezen dat terwijl sinds 1960 het aantal militairen daalde van 129.000 tot ruim 100.000 (min 20 procent) het aantal generaals met 45 procent toenam van 76 tot ruim 100. In 1980 telde Nederland volgens ex-minister Scholten van Defensie 105 vlag- en opperofficieren en 352 kolonels. In het afgelopen jaar nam het aantal generaals opnieuw toe en wel van 105 tot 112. België kan het stellen met maximaal 39 generaals, aldus Nagel. Het aantal kolonels nam het afgelopen jaar toe van 352 tot 364. Generaals kosten al naar gelang hun rang 200.000 à 300.000 gulden. Maximaal 100.000 gulden meer dan in een overeenkomstige burgerfunctie, aldus senator Nagel. Dat kost handen vol geld, ook al omdat bij land- en luchtmacht ontslag uit dienst op 55-jarige leeftijd plaatsvindt (bij de marine op 50-jarige leeftijd) en daarna tot de pensioenleeftijd van 65 jaar een uitkering van 70 à 80 procent van het laatstgenoten salaris wordt uitgekeerd. Een verschuiving van de leeftijdsgrens is dan op zijn plaats en de uitkering tot het pensioen kan worden verlaagd, aldus Nagel.

Motie
Nagel diende een motie in waarin de regering wordt uitgenodigd om met spoed voorstellen te doen op het gebied van de salariëring, het functioneel leeftijdsontslag, de rechtspositie en de uitkering- en pensioenregelingen voor beroepsmilitairen om deze scheefgegroeide situatie recht te trekken.

Verder bepleitte hij in een motie die was ondertekend door alle partijen om totaalweigeraars niet meer naar Nieuwersluis over te brengen. De huidige praktijk wordt door zowel de totaalweigeraars als het militair personeel in Nieuwersluis ongewenst acht. De totaalweigeraars willen niets met het militaire apparaat te maken hebben en dat leidt tot tegenwerking, wrijvingen, plagerijen en incidenten van de kant van de militairen. Een andere oplossing is dan ook dringend gewenst, aldus Nagel. Staatssecretaris Van Eekelen verzette zich fel tegen de motie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.