+ Meer informatie

Appels duurder

DEN HAAG (ANP)

1 minuut leestijd

Appels zullen gemiddeld circa een gulden per kilo duurder worden door de tegenvallende oogst. Een woordvoerder van de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) heeft dat gisteren gezegd.

De Nederlandse appeloogst zal dit jaar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitkomen op circa 195 miljoen kilo. Dat is 55 procent minder dan vorig jaar.

Oorzaak van de sterke daling is de nachtvorst van 20 op 21 april, die in bijna het hele land schade aan de vruchtafzetting bij met name appelbomen heeft veroorzaakt. In andere Europese landen zal de appeloogst echter ook maar twee derde bedragen van die van vorig jaar, aldus de NFO. Ook hier vormt nachtvorst de oorzaak.

De organisatie verwacht daarom toch een „goede prijsvorming". Appels kosten nu in de winkel tussen de 2 en de 3 gulden per kilo. De oogst van dit jaar zal gemiddeld uitkomen op 3 tot 4 gulden.

De NFO verwacht dat „een paar honderd" van de ongeveer 3000 Nederlandse fruittelers op een extra tegenvaller 'moeten rekenen doordat bij hen de oogst lager uitvalt dan het gemiddelde.

De perenoogst voor dit jaar wordt door het CBS geschat op 101 miljoen kilo. Dat is ruim 12 procent meer dan vorig jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.