+ Meer informatie

Bonden pakken problemen Ford internationaal aan

Wereldraadleden in Nunspeet bijeen

2 minuten leestijd

NUNSPEET — De leden van de wereldraad Ford, aangesloten bij de metaalbewerkingsbonden uit West-Duitsland, Engeland, Nederland en België, zijn woensdag en donderdag in Nunspeet overeengekomen, dat tegenover de Europese Ford-directie één lijn zal worden getrokken om te voorkomen dat de vestiging in Amsterdam - met 1750 werknemers wordt gesloten.

In Amsterdam wordt naast de Ford transitbus ook een zware 44-tons truck gebouwd. Ford heeft het voornemen de produktie van deze truck over te hevelen naar het Engelse Langley, maar de bonden hebben afgesproken de produktie van de truck indien deze wordt overgeplaatst als besmet werk te beschouwen.

Daarna wil de industrielrand FNV, volgens bestuurder Vos, trachten de produktie van nieuwe, middelzware vrachtwagens, de Delta-3, naar Amsterdam te halen. Ford wil namelijk deze vrachtwagen door de tractorenfabriek Steyr in Oostenrijk laten bouwen. „Het is te gek als je een deel van je produktie wegbrengt. De truck zou zo in Nederland gebouwd kunnen worden", aldus Vos donderdag op een persconferentie.

Greep

Naast de problemen in Amsterdam hebben de ongeveer twintig leden van de wereldraad zich ook gebogen over de vraag hoe de vakbonden greep kunnen krijgen op de centraal geleide politiek van Ford. Er is door Ford altijd geweigerd om met de bonden op Europees niveau te praten met het argument dat de verschillende vestigingen autonoojn zijn en dat de bonden dus daar moeten wezen. De directeuren van deze vestigingen verschuilen zich volgens Vos echter weer achter het beleid van hun grote baas. „Dat kun je zo jaren volhouden", aldus Vos.

In het eerste kwartaal van dit jaar is de inflatie in Amerika gestegen met 0,6 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Dit is de meest geringe stijging sinds juli 1980. Voorts is in de States in het eerste kwartaal 18,1 procent minder ruwe olie ingevoerd in vergelijk met de eerste maanden van 1980. Dit bericht was een belangrijke oorzaak van de lagere oliewaarden.

Twee uur voor slot waren er 46 miljoen aandelen verhandeld. Hoger noteerden 903 fondsen, lager 553 en onveranderd 392 fondsen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.