+ Meer informatie

De Amerikaanse droom

3 minuten leestijd

Wie Amerika bezoekt, valt van de ene verbazing in de andere. De mensen zijn erg vriendelijk. Dat geldt zeker voor het winkelpersoneel. Dat de klant koning is, geldt hier nog voor honderd procent. In Nederland is het toch een zeldzaam verschijnsel dat klanten in een supermarkt worden welkom geheten, of dat de aankopen netjes naar de auto worden gedragen. Opvallend is dat overal voldoende en attent personeel aanwezig is. Wanneer iemand kennelijk iets aan het zoeken is, wordt algauw heel discreet gevraagd: „ Can Ihelp you?" Verbazing was er ook over de huisvesting van de Amerikanen. Het verschil tussen de schitterende villa's van de rijke, meest blanke, Amerikanen en de behuizing van de armen is absurd. In de stad Rochester, in de staat New York, kwamen we door een wat onduidelijk aangegeven wegomlegging in een negerwijk terecht. Huizen en winkels zien er vervallen en verveloos uit. Het enige dat er solide oogt zijn de stalen hekken waarmee de winkelruiten zijn geblindeerd. Dat is nodig, anders wordt 's nachts alles leeggeroofd. Die enorme verschillen komen niet alleen voor in de steden, maar ook op het platteland. Grote, goed verzorgde boerderijen worden afgewisseld door optrekjes die de vraag doen opkomen hoe je daar moet verblijven bij zware storm of felle kou. Ondanks de extreme verschillen tussen arm en rijk is er 'weliets dat bindt: Amerika. Dat is bij voorbeeld te merken aan het veelvuldig gebruiken van de Amerikaanse vlag. We kwamen door een dorp waar op die dag een "flagday ", een vlaggendag werd gehouden. Kinderen uit een zestal scholen kwamen keurig in rijen aangemarcheerd. In de kleding van de meeste kinderen, maar ook van de honderden ouders en belangstellenden, waren de kleuren van de Amerikaanse vlag terug te vinden. Alle kinderen hadden een vlaggetje in de hand Onder begeleiding van een muziekkorps werden vaderlandse liederen gezongen. Vervolgens kreeg van iedere school één leerling een soort certificaat uitgereikt. Zo 'n jongen of meisje wordt daarvoor uitgekozen niet alleen omdat hij of zij in het afgelopen schooljaar goed zijn/haar best heeft gedaan, maar ook omdat hij/zij er blijk van heeft gegeven veel van het land te houden. De verschillen in de USA zijn inderdaad erg groot, maar het bindmiddel blijft de Amerikaanse droom: morgen wordt het beter. Daarom is het niet verwonderlijk dat een man als de onafhankelijke presidentkandidaat Perot in een korte tijd zo 'n opgang maakt Hij heeft het goed gedaan in zijn leven. Daarbij denken de meeste Amerikanen algauw aan dollars. Ondanks de overvloed aan kerken staat business wel als hoogste genoteerd in de USA.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.