+ Meer informatie

John Rees als secretaris Z-A raad van kerken afgetreden

1 minuut leestijd

KAAPSTAD — Na zes jaar is John Rees afgetreden als secretaris-generaal van de ZuidafHkaanse Raad van kerken om plaats te maken voor een zwarte opvolger.

Bij zijn afscheid uitte Rees zijn vrees, dat de kerken in Zuid-Afrika hetzelfde lot wacht als in Mozambique, tenzij ze zich losmaken uit hun passiviteit en zich inzetten voor rassengelijkheid en gerechtigheid. Als de kerken niet handelen — aldus Rees — zal het volk over hen oordelen, zoals gebeurd is in Rooms-Mozambique.

Daar heeft president Samora Machel de Rooms-Katholieke Kerk beschuldigd van het heulen met het Portugese kolonialisme en kort na de onafhankelijkheid het kerkelijk bezit in beslag genomen en verdere maatregelen aangekondigd.

De afgetreden secretaris-generaal typeerde de Zuidafrikaanse Raad van kerken als een van de weinige nog aanwezige ontmoetingspunten waar blanke en zwarte leiders in alle openheid over de toekomst kunnen discussiëren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.