+ Meer informatie

Plantt^d

2 minuten leestijd

Onmiskenbaar is de schoonheid en de glorie die uitgaat van de lelie. Het sortiment is heden ten dage dermate groot en gevarieerd dat het niet mogelijk is om alle soorten en kleuren te hespreken. Toch willen we nog eens hij de lelie stilstaan, temeer daar er nu nog de mogelijkheid is om er wat in de tuin te planten. Al van heel vroeger wordt er al met veel andere gewassen, n.l. dat ze zonder vreugde over de lelie gesproken zowel in allerlei klassieke literatuur als in de Bijbel. En zeer terecht. Het is zonder meer een bloem die aanspreekt. De lelie is altijd gebruikt als symbool van zuiverheid en onschuld en reinheid. Vooral de witte lelies werden hiermee bedoeld. Maar thans zijn er zoveel meer soorten en kleuren dat dat niet meer helemaal opgaat.

Behalve de vele gekweekte rassen komen er ook in het wild nog zeer veel verschillende botanische rassen voor, vanaf enkele tientallen centimeters tot meer dan een meter hoog. We zullen er daarom nu een paar nader bekijken die zeer geschikt zijn voor de tuin. De lelie heeft alvast één ding voor op bezwaar jaren op dezelfde plaats kan blijven staan, vooral als men beglAt met kleine bollen te planten. Dit is geen bezwaar want reeds vrij klein zullen de bollen bloemen geven, hoewel natuurlijk een grote bol meer kelken zal produceren. Zo is het ook met de bollen die vast blijven staan, ze komen het volgend jaar rijker terug en zullen zelfs ook nog vermeerderen. De keuringseisen die men heden aan het plantmateriaal stelt zijn zo hoog dat men niet bevreesd behoeft te zijn voor inferieure kwaliteit, dat is praktisch onmogelijk. Wel is het zo dat de bollen over het algemeen vrij prijzig zijn, maar als men dat rekent over de meerdere jaren dat ze blijven staan, wat is dan duur?

Over het algemeen moet men de leliebollen vrij diep planten, zo is een centimeHenkei Chemie bv brengt een nieuwe lijm op de markt onder de naam Stabïlit Rasant. Metalen, rubber, PVC, Polyester en vele andere materialen zijn hiermee in een paar seconden te verbinden. Zo is de lijm erg geschikt voor bijvoorbeeld het repareren van brilmonturen en loszittende stenen in sieraden. Stabüit Rasant is door zijn snelle hechtkracht minder geschikt voor jeugdige plakkers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.