+ Meer informatie

Royale winst voor Levesque

1 minuut leestijd

MONTREAL De „Parti Quebecois'|_van premier René Levesque heeft bij de maandag gehouden verkiezingen voor het provinciaal parlement een ruime overwinning behaald. Volgens officieuze uitslagen zou de PQ 80 van de 122 zetels gaan bezetten, terwijl de liberale partij onder leiding van Claude Ryan de overige 42 zetels zou krijgen.

De PQ verenigde 49,2 procent van de stemmen op zich, tegen 41,3 in 1976. De liberalen zagen hun stemmenpercentafee ook vooruitgaan en wel van 33,8 naar 46 procent. De rechts nationalistische „Union Nationale" was de grote verliezer. Haar stemmenpercentage liep terug van 18,2 in 1976 naar 4,1' Terwijl zij in 1976 elf zetels haalde in het toen nog 110 zetels tellende parlement, zou zij nu geen enkele zetel krijgen. „Meer dan 49 procent, dat wil zeggen bijna de helft van de bevolking van Quebec heeft ons haar steun gegeven. Dat betekent dat niet alleen de Franstaligen, maar ook Engelstaligen en mensen van etnische groepen voor de Parti Quebecois hebben gestemd", aldus de premier.

Onder degenen die voor de PQ zijn gekozen, bevinden zich twee Engelstalige kandidaten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.