+ Meer informatie

Genoeg geld voor dekking predikantspensioenen

1 minuut leestijd

DEN HAAG—Ds. J. Vuijst, predikant der Hervormde Gemeente van Zeist, is van mening dat een oplossing voor de onvoldoende kapitaaldekking der predikantspensioenen gevonden zou kunnen worden door diakonaal geld aan te spreken. De onvoldoende kapitaaldekking is een probleem binnen de Nederlandse Hervormde Kerk, waarvoor gevraagd is dat allen meedenken voor een oplossing.

In „Het Orgaan" van de Bond van Nederlandse predikanten schrijft ds. Vuijst: we weten allemaal hoe er in talloze gemeenten sinds jaar en dag met diakonale gelden „gesjoemeld" wordt. Met dit sjoemelen bedoelt ds. Vuijst, dat via slinkse redeneringen en slinkse wegen diakonale gelden worden besteed voor kerkvoogdelijke doeleinden.

Er behoeven geen twee kassen in een gemeente te zijn, verklaart ds. Vuijst. Wanneer de diakonieën grootscheeps gaan meebetalen aan de pensioenbijdragen zal die eenwording van kassen alleen maar bevorderd worden.

Hij vraagt zich af hoeveel geld de diakonieën in de vorm van leningen hebben uitstaan bij stichtingen, zoals bejaardencentra, verpleeginrichtingen, maatschappelijk werk enz. Die stichtingen kunnen dat geld ook elders lenen. Als al die diakonale geldleningen los komen, zouden de benodigde miljoenen voor de kapitaaldekking der pensioenen beschikbaar zijn. Hij wijst erop, dat alleen al in zijn Hervormde gemeente in Zeist de diakonie een miljoen gulden aan leningen heeft uitstaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.