+ Meer informatie

Dinar Sterk ™^ gedevalueerd

1 minuut leestijd

BELGRADO (RTR) - In een poging de achteruitgang van de economie te stoppen heeft Joegoslavië besloten tot een forse devaluatie van zijn munteenheid, de dinar.

Premier Ante Markovic kondigde aan dat er volgens de nieuwe koers dertien dinars in een mark gaan, tegen negen dinars volgens de oude koers. Wanneer de nieuwe koers van kracht wordt is niet duidelijk.

De oude koers gold sinds 1 januari dit jaar. Volgens Markovic is de devaluatie bedoeld om de export een stimulans te geven. Het tekort op de handelsbalans bedraagt ongeveer 4,5 miljard dollar. Een devaluatie was onontkoombaar, omdat Joegoslavië een inflatie kent van 120 procent.

Sinds het begin van 1990 is de koers van de dinar gekoppeld aan die van de mark. Na een forse devaluatie werd toen een koers vastgesteld van zeven dinar per mark.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.