Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Kip op brood of in taart

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Kip op brood of in taart

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Kwp smaakt altijd. Gewoon op de boterham, bijvoorbeeld. Maar een kip-preitaart heeft wel iets feestelijks.

Kipsandwich
185 g artisjokken uit blik, uitgelekt, 1 ui, in ringen
2 eetl. fijngehakte basilicum
60 g uitgelekte paprika op olie, in repen, uitgelekt
2 eetl. olie van de paprika's, 200 g groene asperges
4 enkele kippeborstfilets, 60 g boter, 1 eetl. olijfolie
zwarte peper, 8 sneetjes (meergranen)brood
1 bosje rucola (120 g), gewassen en van steeltjes ontdaan
Voorde mosterdmayonaise:
QO g mayonaise, 1 eetl. Dijonmosterd
74 theelepel tabasco, zout en peper
Meng de artisjokharten, ui, basilicum, paprika en olie in een kom door elkaar en schep de ingrediënten goed door Kook of stoom de asperges gaar Sla de kipfilets een beetje plat en snijd ze diagonaal door Verhit de helft van de boter en olie in een koekenpan, leg de kip erin, bestrooi het vlees met zwarte peper en bak het op een hoog vuur in ca. 3 minuten gaar Mosterdmayonaise: Roer de ingrediënten door elkaar Besmeer de sneetjes brood met de resterende boter en beleg de helft met rucola, een halve kipfilet, asperges en het artisjokmengsel. Dek de groente af met het andere stuk kipfilet en leg er het tweede sneetje brood op. Serveer direct. in dit boek staan meer dan veertig recepten met kip. Zowel eenvoudige gerechten als echt een bijzondere maaltijd. Wat dacht u van kipcasserole met rijst-rozijnenbrood? Bij veel recepten is een handige of lekkere tip opgenomen. Het boek begint met duidelijke aanwijzingen voor het snijden, ontbenen, opbinden en vullen van kip. Alle gerechten zijn afgebeeld op een duidelijke kleurenfoto. "Koken met Flair: Kip" door Alexandra IVIcCowan; uitg.van Reemst, Amsterdam; 96 biz., f 19,90.

Kip-preitaart
250 g bloem, 150 g verse roomkaas, 90 g boter
3 eierdooiers, ca. 1 eetl. water, 2 theel. water extra
Voorde vulling-
A eetl. olie, 750 g kipfilets, kleingesneden
2 preien, in dunne ringen, 3 plakjes bacon, in blokjes
2 teentjes knoflook, uitgeperst, 45 g boter
2 eetl. bloem, 1 'A dl witte wijn, 2 Va dl melk
2 eetl. grove mosterd, 45g geraspte cheddar
30 g Parmezaanse kaas, 1 eetl. verse tijm, zout en peper
Zeef de bloem boven een kom en meng er roomkaas en boter door Voeg twee eierdooiers en ca. 1 eetlepel water toe en kneed de ingrediënten tot een samenhangend deeg. Leg het deeg in plasticfolie 30 minuten in de koelkast. Vet een pievorm van 24 cm 0 licht in. Verdeel het deeg in twee gelijke porties. Rol de ene portie uit tot een ronde lap die groot genoeg is om bodem en rand van de vorm te bekleden. Leg het deeg in de vorm, dek het met aluminiumfolie of bakpapier af en vul de vorm met gedroogde bonen of rijst Bak de deegbodem 15 minuten in de voorverwarmde oven (200°C) of tot het deeg lichtbruin is. Laat afkoelen. Vulling: Verhit de olie in een koekepan en bak hierin in gedeelten de kip bruin. Schep de kip uit de pan en bak prei, bacon en knoflook in het bakvet tot de prei zacht is. Voeg de boter en de bloem toe en blijf roeren tot de vloeistof begint te borrelen. Neem de pan van het vuur, voeg wijn en melk geleidelijk toe, zet de pan op het vuur en verwarm het mengsel al roerend tot het is gebonden. Roer er de mosterd, beide soorten kaas, tijm en kip door en breng het geheel op smaak met zout en peper Laat de vulling een beetje afkoelen. Schep de vulling op het deeg, klop de laatste eierdooier met 2 theelepels water los en bestrijk er de rand van het deeg mee. Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap, iets groter dan de vorm. Dek de taart met het deeg af, druk de randen goed op elkaar en maak een decoratief randje. Bestrijk de bovenkant met eierdooier en garneer met een bloemetje van restanten deeg. Maak 2 inkepingen in het deeg (zodat de stoom kan ontsnappen) en bak de taart 35 minuten in de warme oven (200°C) of tot de pie een goudbruine kleur heeft.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 februari 1996

Terdege | 80 Pagina's

Kip op brood of in taart

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 februari 1996

Terdege | 80 Pagina's