+ Meer informatie

„Hulp Oost-Europa vergt 30 mld. per jaar"

Delors rekent EG kosten democratisering voor

3 minuten leestijd

STRAATSBURG — Om de economie in Oosteuropese landen op te trekken naar het peil in West-Europa is de komende vijf a tien jaar minstens 30 miljard gulden per jaar nodig. Bovendien zou de Europese Investeringsbank nog eens 10 miljard gulden aan zachte leningen moeten verstrekken.

Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Jacques Delors, gisteren in Straatsburg gezegd. Het is de eerste keer dat een leidend Europees politicus concreet aangeeft welke kosten er voor de EG-landen zijn verbonden aan het proces van democratisering in Oost-Europa. Hij maakte meteen duidelijk dat de hulp aan Oost-Europa niet kan worden gefinancierd uit de huidige EG-begroting van ruim 100 miljard gulden per jaar.

Delors, die in Straatsburg het werkprogramma van de Commissie voor de komende twaalf maanden presenteerde, kondigde gisteren dan ook aan dat de Commissie op korte termijn voorstellen zal doen „ter aanpassing van de gemeenschapsinstrumenten aan de nieuwe situatie".

Nieuwe instrumenten
Op grond van de afspraken die de twaalf regeringsleiders in februari 1988 hebben gemaakt, kan de Commissie tot 1992 maximaal 1,4 procent van het bruto nationaal produkt in de twaalf lidstaten ais HG-bijdrage opvragen. Volgens Delors is er een „even plechtig en historisch akkoord nodig om de solidariteit in Europa en met de hele wereld te concretiseren". Ook EG-commissaris Andriessen (Buitenlandse Handel) zei gisteren in het parlement dat de EG nieuwe meerjarige beleidsinstrumenten nodig heeft om aan de vraag om hulp uit Oost-Europa te voldoen. Andriessen, net terug van een bezoek aan Tsjechoslowakije, Bulgarije en Roemenië, denkt daarbij aan sectoren als de verstrekking van exportkredieten en de bevordering en bescherming van particuliere investeringen.

Volgens de Nederlandse commissaris moeten de EG-ministers van buitenlandse zaken, die aanstaande zaterdag voor informeel overleg in Dublin bijeenkomen, positief reageren op de verzoeken uit Praag, Sofia en Boekarest om eveneens in aanmerking te komen voor het hulpprogramma dat de Commissie namens 24 westerse industrielanden heeft opgezet voor Polen en Hongarije.

Delors gaf duidelijk te kennen dat de „geherformuleerde" akkoorden voorlopig niet gericht moeten zijn op de vorming van een gemeenschappelijke markt. Politiek en economisch is Oost-Europa nog niet klaar voor het EG-lidmaatschap. Hij waarschuwde voor het wekken van onhaalbare verwachtingen. Alleen de DDR is een geval apart, omdat de Duitse eenheid gekoppeld is aan de eenmaking van Europa. Met de andere landen in Oost-Europa zou alleen sprake kunnen zijn van een gemeenschappelijke „instantie voor politiek en economisch overleg".

Kohl positief
Een confederatie van alle Europese landen, zoals die door de Franse president Mitterrand is gesuggereerd, is voor Delors nog verre toekomstmuziek. De EG moet eerst verder op de weg naar economische en monetaire unie en vervolgens een politieke unie tot stand brengen. De uitspraken van Delors zijn gisteren opmerkelijk positief begroet door bondskanselier Kohl. In een toespraak in Parijs, waarvoor de toon kennelijk in overleg tussen Bonn, Brussel en Parijs was gezet, zei Kohl dat er „vormen van associatie moeten komen die de, hervormingsgezinde landen in Midden- en Zuidoost-Europa zo dicht mogelijk bij de EG brengen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.