+ Meer informatie

Athene wijst Cyprusconferentie af

1 minuut leestijd

ATHENE (AFP) - De Griekse regering is niet bijster enthousiast over een mogelijke oplossing van de kwestie Cyprus via een vierpartijenconferentie. De Griekse premier, Konstantinos Mitsotakis, noemde gisteren een dergelijke bijeenkomst „niet de beste keus".

De uitlatingen van Mitsotakis vormen een reactie op uitspraken van Bush die tijdens diens bezoek aan Turkije het Turkse voorstel voor een vierpartijenconferentie „de beste hoop voor een oplossing van het Cyprische probleem" noemde. „Onze opstelling is duidelijk. Zo'n conferentie is niet de beste keuze", zo zei de Griekse premier, die wel het belang van het uitwisselen van standpunten onderschreef.

De Grieks-Cyprische regering eiste na de uitspraak van Bush „opheldering van de Verenigde Staten". In diplomatieke kring in de hoofdstad Nicosia werd zondag gezegd dat „er een misverstand van de kant van Bush" is over het standpunt van de Cyprische regering. De regering van president Vassiliou wijst een dergelijke conferentie af omdat het feitelijk neerkomt op erkenning van de Turkse republiek. Nicosia herhaalde gisteren dit standpunt.

Cyprus werd na een Turkse invasie in 1974 verdeeld in een republiek Cyprus en een Turkse republiek, die alleen wordt erkend door Turkije.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.