+ Meer informatie

Particulier verzekerden hamsteren medicijnen

Consument begrijpt advertentie WVC niet

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Vooral particulier verzekerden zijn op het ogenblik geneesmiddelen aan het hamsteren. De organisatie van de farmaceutische industrie, Nefarma, leidt dit af uit een omzetstijging van soms vele tientallen procenten bij diverse leveranciers.

Nefarma-voorzitter dr. J. C. Sanders schrijft de hamsterwoede toe aan onduidelijkheid over wat er per 1 januari 1992 gaat veranderen. Vanaf die datum worden de geneesmiddelen voor iedereen vergoed via de Algemene wet bijzondere ziektekosten (awbz). Voor particulier verzekerden gaat dan ook het géneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) gelden, zodat ze in sommige gevallen voor hun me* dicijnen moeten bijbetalen.

Volgens Sanders begrijpen de mensen niets van de advertentie waarin het ministerie van WVC de komende wijzigingen heeft uitgelegd. Ook de apothekersorganisatie KNMP heeft van haar leden gehoord dat particulieren meer medicijnen inslaan. Een woordvoerder van de KNMP KXCl.USIKVK VKRI.IC HTINC noemde dat helemaal niet nodig, omdat ze de rekening voorlopig gewoon kunnen declareren. Ook de KNMP vindt de WVC-advertentie „vrij onduidelijk". Ze is zelf bezig met een folder die eind volgende week in alle apotheken zal liggen.

Te hoog

Na de hamsterwoede in december zal de afzet in januari waarschijnlijk weer inzakken. Maar Sanders attendeerde erop dat bij de evaluatie van het op 1 juli 1991 al voor ziekenfondsverzekerden ingevoerde GVS de kostenstijging over 1991 door de grote omzet in december te hoog zal uitvallen. Hij denkt dat bij de evaluatie daarom naar een langere periode moet worden gekeken.

Hij verwacht ook dat na 1 januari het „awbz-effect" zal optreden doordat particulier verzekerden, die tot nu toe door de huisarts voorgeschreven medicijnen zelf betaalden, ze dan vergoed krijgen. Ziekenfondsverzekerden gebruiken nu anderhalf keer zoveel geneesmiddelen als particulier verzekerden. Ook zou de hoeveelheid geneesmiddelen die ongebruikt in het afval verdwijnt (nu voor 80 a 160 miljoen gulden per jaar) volgens Sanders kunnen toenemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.