+ Meer informatie

Haig tevreden over Nabije-Oostenreis

Enthousiast verslag op vliegveld Rome

2 minuten leestijd

ROME — De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Alexander lig, heeft woensdag in Rome verklaard dat zijn reis zijn „hoogste verchtingen" heeft overtroffen. Haig sprak op de luchthaven van Rome twee een hadf uur met zijn Italiaanse ambtgenoot Emilio Colombo, die hij verg deed van zijn Nabije-Oostenreis.

De Amerikaanse minister kwam uit loedi-Arabië en vloog na zijn onderud met Colombo door naar de >aanse hoofdstad Madrid. Haig veraarde tegenover journalisten op het jmeinse vliegveld Ciampino dat hij )lombo verteld had dat zijn bezoek ,n Egypte, Israël, Jordanië en Saoe-Arabië zich geconcentreerd heeft op ie punten. Het eerste was het vestin van warme betrekkingen met de :ders van de vier landen, en dat is gelukt en heeft zelfs de hoogste verwachtingen overtroffen, aldus Haig. Verder is er gesproken over de dreiging van de Sovjet-Ünie en haar „surrogaten".

Complimenten

Tenslotte is er in detail gesproken over het vredesproces en over een vreedzame en definitieve oplossing van de Arabische en Israëlische geschilpunten. In dat opzicht beklemtoonde Haig dat hij en zijn gesprekspartners met betrekking tot deze twee doeleinden, die volgens hem verband houden met agressie van buitenaf enerzijds en behoefte aan vooruitgang anderzijds, niet onverenigbaar waren. Haig heeft met Colombo verder gesproken over Polen en andere crisisgebieden in de wereld. Hij betuigde zijn steun aan de standvastige politiek van de Italiaanse regering jegens het internationale terrorisme.

Felle tegenstand

Ondanks Haigs tevredenheid over zijn reis langs de vier landen in het Nabije-Oosten, verluidde in kringen van waarnemers dat hij er toch niet in is geslaagd zijn gesprekspartners te overtuigen dat zij hun regionale geschillen moeten laten varen ten gunste van een „strategische consensus" tegenover de ,,Sovjet-dreiging". De wens van Haig om aan de totstandkoming van zo'n „strategische consensus" prioriteit te verlenen en het Palestijnse probleem naar het tweede plan te verwijzen, is vooral in Jordanië en Saoedi-Arabië op zware tegenstand gestuit. Daar wordt de Palestijnse kwestie nog altijd gezien als de kern van alle problemen en wordt Israël beschouwd als de grootste vijand van de Arabieren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.