+ Meer informatie

Visserij op Waddenzee mogelijk flink beperkt

Conferentie komt met milieumaatregelen

2 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - Grote delen van het Waddengebied tussen Nederland, Duitsland en Denemarken worden in de nabije toekomst mogelijk gesloten voor de visserij op kokkeis en mosselen. Dat blijkt uit de ontwerp-verklaring voor de Waddenzeeconferentie die op 13 november in het Deense Esbjerg wordt gehouden.

Tijdens de ministersconferentie overleggen Nederland, Duitsland en Denemarken over maatregelen ter bescherming van de Waddenzee. Namens Nederland gaat staatssecretaris Gabor van landbouw, natuurbeheer en visserij naar Esbjerg.

Volgens de ontwerp-verklaring moeten er voorzorgsmaatregelen worden getroffen om de flora en fauna in de Waddenzee voor verdere achteruitgang te behoeden. Zo moeten „activiteiten waarvan kan worden aangenomen dat ze aanzienlijke schade veroorzaken, worden vermeden", aldus de ontwerp-verklaring. Zelfs als wetenschappelijk onvoldoende is aangetoond dat bepaalde activiteiten schade veroorzaken, kan het volgens de verklaring noodzakelijk zijn maatregelen te treffen.

Bezorgdheid

De ontwerp-verklaring, die dateert van 16 oktober, maar tot nu toe niet openbaar is gemaakt, heeft grote bezorgdheid gewekt bij het visserijbedrijfsleven in Nederland, Duitsland en Denemarken.

In een brief aan de regeringen van de drie landen dringt het visserijbedrijfsleven er op aan de gewraakte zin niet op te nemen in de definitieve verklaring. De brief, die dezer dagen de deur uitgaat, is mede-ondertekend door het Produktschap voor vis en visprodukten in Rijswijk.

De briefschrijvers vrezen dat de visserij ook zal worden beschouwd als een activiteit die aanzienlijke schade veroorzaakt. Te meer omdat het niet nodig zal zijn wetenschappelijk aan'te tonen dat er daadwerkelijk sprake is van schade aan flora en fauna.

Volgens de ontwerp-verklaring heeft de mossel- en kokkelvisserij een negatieve invloed op het milieu in de Waddenzee. De Nederlandse, Deense en Duitse visserij-organisaties bestrijden dat. Volgens hen is het goed mogelijk om beperkt te vissen op kokkeis en mosselen zonder schade te veroorzaken. Sluiting van delen van de Waddenzee voor de kokkel- en mosselvisserij is in de ogen van de organisaties dan ook uit den boze. „Het verlies van visgronden zal ernstige gevolgen hebben voor de visindustrie", zo waarschuwen ze.

Geen overleg

De visserij-organisaties zeggen het te betreuren dat de ontwerp-verklaring tot stand is gekomen zonder dat daarover overleg heeft plaatsgevonden met het bedrijfsleven. Voordat een zorgvuldig besluit kan worden genomen, moeten eerst de economische gevolgen van de beschermingsmaatregelen bekend zijn, zo menen ze.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij in Den Haag staat nog allerminst vast of Nederland zal instemmen met de ontwerp-verklaring. Het definitieve standpunt van Nederland is nog niet bepaald, aldus de woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.